Nyheter Världen

IS tar på sig dåd med al-Qaida-signum

Poliser patrullerar området i Dhaka, Bangladesh, där massmordet utfördes.
Poliser patrullerar området i Dhaka, Bangladesh, där massmordet utfördes.

Terrorrörelsen IS påstår sig ligga bakom massmordet i Dhaka i Bangladesh. Men dådet bär inte gruppens signum, enligt terrorforskaren Hans Brun.– Mycket pekar på att gärningsmännen är väldigt influerade av al-Qaida.

En amerikansk regeringskälla uppger för Reuters att det nu finns misstankar om att IS ligger bakom attacken mot en restaurang i huvudstaden, då 22 människor mördades. Och IS har publicerat bilder på vad som påstås vara flera av de terrorister som genomförde dådet, enligt organisationen Site, som övervakar extremistgruppers aktivitet på nätet.

– Men vi vet ännu inte om det är ett utslag av opportunism eller om IS har haft tillgång till någon eller några av gärningsmännen, säger Hans Brun till TT.

Sorterade gisslan

Det som motsäger att IS skulle ligga bakom dådet är sättet det utförts på. Vittnen som överlevde massakern har berättat att muslimer sorterades ut ur gruppen av gisslan före morden.

– Det är väldigt typiskt för al-Qaida och grupper som är relaterade till dem att göra så.

IS styrs, till skillnad från al-Qaida, av en teologisk princip – takfir – som innebär att "icke renläriga" muslimer kan dödas tillsammans med ickemuslimer, enligt Hans Brun.

– Om du tittar på en grupp som Boko Haram i Nigeria exempelvis så är de ökända takfirister. De dödar civila muslimer utan att bry sig speciellt mycket.

Skilda sympatier

Den bangladeshiska regeringen har hävdat att IS inte är aktivt i landet, trots att terrorrörelsen påstått sig ligga bakom en rad mord. Att terrorgruppen al-Qaida, som IS en gång bröt sig loss ur, är verksam i landet finns det däremot belägg för sedan 1990-talet.

Det är dock tänkbart att gruppen som utförde attentatet i Dhaka bestod av terrorister, där vissa hade sympatier med IS och andra till al-Qaida, säger Hans Brun.

– Vid attentaten mot tidningen Charlie Hebdo och den judiska kosherbutiken i Paris påstod vissa av attentatsmännen att de tillhörde al-Qaida och vissa att de tillhörde IS.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset