Nyheter Världen

IS tar på sig dödligt Bagdaddåd

Vraket efter en bil på platsen för bombdådet i Nahrawandistriktet i Bagdad.
Vraket efter en bil på platsen för bombdådet i Nahrawandistriktet i Bagdad.

En bilburen självmordsbombare har dödat ett tjugotal människor i en attack nära en grupp shiitiska pilgrimer i en förort till Iraks huvudstad Bagdad, enligt poliskällor. Över 40 personer uppges ha skadats.

En bilburen självmordsbombare dödade ett tjugotal människor i en attack nära en grupp shiitiska pilgrimer i en förort till Iraks huvudstad Bagdad på lördagen, enligt poliskällor. Över 40 uppges ha skadats.

Jihadistgruppen Islamiska staten (IS) har tagit på sig dådet, uppger poliskällor. Pilgrimerna var på väg mot en helgedom för att delta i en årlig ceremoni till minne av imamen Musa al-Kazim. De senaste åren har ceremonin vuxit till ett enormt evenemang som får livet i Bagdad att stanna av i dagar.

Kort efter dådet skedde en explosion nära en shiitisk militärpostering i Doradistriktet i Bagdad. Två personer dog och tre skadades, enligt poliskällor. Ingen ska ha tagit på sig dådet.

Säkerhetsläget i Bagdad, som för ett decennium sedan var skådeplats för dagliga attacker, har gradvis förbättrats. Attacker riktade mot säkerhetsstyrkor och civila är dock fortfarande vanligt förekommande.