Sport

Isaksson vill inte tänka på slutet

EM-matchen mot Belgien i Nice på onsdag kan bli Andreas Isakssons sista landskamp.
EM-matchen mot Belgien i Nice på onsdag kan bli Andreas Isakssons sista landskamp.

En 14 år lång landslagssaga är på väg att ta slut.Om Sverige inte tar sig vidare från gruppspelet i EM blir matchen mot Belgien Andreas Isakssons sista landskamp.– Det hoppas jag inte. Vi försöka göra allt för att det inte ska bli det, säger målvakten.

Egentligen är det fel att kalla Andreas Isakssons tid i landslaget för en saga. Det rör sig snarare om ett epos.

Landslagskarriären för den gänglige burväktaren från trakterna kring Trelleborg började med en träningslandskamp mot Schweiz på Malmö Stadion i mars 2002. Samma år tog förbundskaptensduon Tommy Söderberg och Lars Lagerbäck med honom i truppen till VM i Japan och Sydkorea, men där blev det inte någon speltid för den då 20-årige Isaksson.

I stället gjorde en skada på dåvarande förstemålvakten Magnus Hedman att Isaksson kunde spela in sig i landslaget under kvalet till EM 2004, då han vaktade målet i alla kvalmatcher utom en. Sedan EM 2004 har han varit både Lars Lagerbäcks och numer Erik Hamréns förstaval mellan stolparna, och har spelat samtliga mästerskap sedan dess.

Allt fokus på Belgien

Redan förra hösten flaggade han för att mästerskapet i Frankrike kommer att bli hans sista. Efter två spelade matcher står Sverige på endast en poäng, efter krysset mot Irland (1–1) och förlusten mot Italien (0–1), och nu hänger det på matchen mot Belgien om Isaksson ska stanna på 133 landskamper – eller om det ska bli fler.

Men någon lust att summera åren i Blågult har han inte där han står och svarar på journalisternas frågor i den bretonska kuststaden Pornichet, inte långt från Rennes där han spelade 2004–2006, där landslaget bor och tränar under EM.

– Just nu har man inte det, utan det är bara fullt fokus på den här matchen. Och alla siktar in sig på den här matchen, för att försöka vinna den och försöka ta oss vidare, säger han.

– Det handlar om att vi gör en bra match helt enkelt. Det blir vårt mål.

Tror på fortsättning

Mot Italien höll Isaksson och Sverige nollan i 88 minuter, då Éder till slut lyckades få in det italienska segermålet. Utöver det hade Italien egentligen bara en enda farlig chans: när Marco Parolo nickade i ribbans överkant.

– Vi har dem under kontroll större delen av matchen, och tyvärr ger vi dem en chans och de gör ett bra mål. Vi var inte fokuserade just i det ögonblicket och vi straffades. Det är inte bra att vi inte skapar tillräckligt med chanser för att vinna matchen. Men Italien har en stark defensiv, en av de bästa i mästerskapet, säger Isaksson, som menar att den gedigna försvarsinsatsen mot Italien gör att Sverige blickar mot mötet med Belgien med ett större självförtroende.

– Det blir en trygghet i laget sett till defensiven som vi vet är väldigt vikigt. Det blir en trygghet för alla.

Och Isaksson känner sig också trygg med att det kan bli fler landskamper för honom.

– Självklart. Annars skulle vi inte vara här, om vi inte trodde på det. Självklart tror vi på oss själva och på laget.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset