Nyheter Sverige

"Isar är aldrig säkra"

Det gäller att vara försiktig när man ger sig ut på isen eftersom den kan vara förrädisk. Arkivbild.
Det gäller att vara försiktig när man ger sig ut på isen eftersom den kan vara förrädisk. Arkivbild.

Till synes säkra isar lockar skridskoåkare. Men det är lätt att gå i fällan och januari blev en mörk månad. Minst fem personer drunknade jämfört med två personer samma månad förra året.

Förföriskt fina isar inbjuder till skridskoturer, men det gäller att ta det kallt.

– Vi har haft ett oroligt isläge i hela landet. Det har varit kallt, varmt, snöat och vi har haft starka vindar som påverkar, säger Anders Wernesten vid Svenska Livräddningssällskapet (SLS).

Organisationen har sammanställt isrelaterade drunkningar under januari och det handlar om minst fem personer. Siffran kan jämföras med januari månad förra året då två personer drunknade.

– Det som förenar dem är att de är äldre och män. Tyvärr utsätter sig män oftare för risker. Folk tror att det är säkra isar men isar är aldrig säkra, varnar Wernesten.

Med några enkla grepp kan man minska risken att hamna i vattnet.

– Att ha en ispik och testa sig fram är det absolut viktigaste. Att inte använda ispik kan jämföras med att ge sig ut i trafiken med förbundna ögon, säger Anders Wernesten.

Andra säkerhetsfaktorer är att alltid åka skridskor i sällskap med någon, och att skaffa sig kunskap om den aktuella isen genom att exempelvis prata med människor som bor i närheten av vattendraget.