Nyheter Sverige

Isflaksräddad berättar om dramat

En tolvårig pojke räddades från ett isflak i Torneälven.
En tolvårig pojke räddades från ett isflak i Torneälven.

Den tolvåriga finländske pojke som hamnade på ett isflak som flöt nedför den starka strömmen i Torneälven berättar nu om dramat.– Givetvis var jag rädd, säger Axel Alanentalo till Norrbottens-Kuriren.

De var fyra kompisar som skulle klättra under bron mellan Övertorneå och Finland. Axel Alanentalo trampade snett och hamnade i det kalla vattnet.

– Jag hade vatten upp till halsen och huvudet var aldrig under vattenytan. Med händerna fick jag tag i ett litet isblock och lyckades komma upp på det, berättar Axel Alanentalo.

Svensk och finländsk räddningstjänst fick rycka ut till platsen på fredagskvällen och räddningschefen fick använda kikare för att upptäcka pojken på flaket.

Deltidsbrandmannen Jonas Åkerholm vid räddningstjänsten i Övertorneå gav sig ut i älven på en så kallad hansabräda, en räddningsbräda som liknar en surfbräda.

– Men jag trodde aldrig att han skulle hinna fram. Han ropade att jag skulle sitta stilla, säger Alex Alanentalo till Norrbottens-Kuriren.

Cirka en kilometer nedströms lyckades Åkerholm få med sig pojken och paddlade iland. Pojken var nedkyld och fördes till sjukhus.

Jonas Åkerholm är nu familjens store hjälte och Axel har lovat sin mamma att aldrig mer klättra under bron.