Sport Sport-topp

Isinbajeva: "Friidrotten är begravd"

Jelena Isinbajeva stoppas från OS. Arkivbild.
Jelena Isinbajeva stoppas från OS. Arkivbild.

Idrottens skiljedomstol (Cas) stoppar ryska friidrottare från OS i Rio.– Friidrotten är begravd, säger den ryska stavhoppsstjärnan Jelena Isinbajeva till nyhetsbyrån Tass.

I juni valde internationella friidrottsförbundet (IAAF) att stänga ute samtliga ryska friidrottare från OS i Rio de Janeiro, som en konsekvens av den systematiska dopningen som antidopningsbyrån Wada avslöjat.

68 aktiva ryska friidrottare och det ryska olympiska förbundet överklagade avstängningen till Cas, som nu kommit med sin dom.

Och domstolen går på IAAF:s linje, de ryska friidrottarna stoppas från att delta i spelen som inleds den 5 augusti.

– Jag beklagar verkligen domen. En kollektiv bestraffning är inte acceptabel enligt oss, säger Dimtrij Peskov, talesperson för ryska regeringen i Kreml.

IAAF meddelar att de välkomnar Cas beslut, men att det här inte är en dag för glada reaktioner.

– Jag kom inte in i sportens värld för att stoppa idrottare från att tävla. Vårt förbunds önskan är att inkludera, inte exkludera, säger IAAF:s ordförande Sebastian Coe.

Internationella olympiska kommittén har tidigare sagt att Cas dom kan vara vägledande för det kommande beslutet om att eventuellt stoppa samtliga ryska idrottare från att delta i OS.