Sport Sport-topp

Isinbajeva: "Friidrotten är begravd"

Jelena Isinbajeva stoppas från OS. Arkivbild.
Jelena Isinbajeva stoppas från OS. Arkivbild.

Idrottens skiljedomstols (Cas) beslut att stoppa ryska friidrottare från OS i Rio rör upp känslor.Usain Bolt tycker domen är bra, samtidigt som Jelena Isinbajeva rasar.– Friidrotten är begravd, säger den ryska stavhopparen enligt nyhetsbyrån Tass.

I juni valde internationella friidrottsförbundet (IAAF) att stänga ute samtliga ryska friidrottare från OS i Rio de Janeiro, som en konsekvens av den systematiska dopningen som antidopningsbyrån Wada avslöjat.

68 aktiva ryska friidrottare och det ryska olympiska förbundet överklagade avstängningen till Cas, som nu kommit med sin dom.

Och domstolen går på IAAF:s linje, de ryska friidrottarna stoppas från att delta i spelen som inleds den 5 augusti.

Kreml beklagar domen

– Jag beklagar verkligen domen. En kollektiv bestraffning är inte acceptabel enligt oss. Vi talar om friidrottare som förbereder sig för OS, och som inte har någonting med dopning att göra, säger Dimtrij Peskov, talesperson för ryska regeringen i Kreml.

En talesperson för den ryska utrikesministern säger att domen är ett "brott mot sporten", och idrottsministern Vitalij Mutko menar att straffet saknar rättslig grund, och att det kränker rena ryska friidrottare.

– Enligt min mening är domen subjektiv och på något sätt politisk, säger han.

Utanför de ryska gränserna välkomnas dock Cas beslut.

Den jamaicanske sprintstjärnan Usain Bolt tycker det är rätt att de ryska friidrottarna stoppas från OS.

– Det här kommer att skrämma många människor, eller skicka ett starkt budskap om att sporten menar allvar med att städa upp, säger han.

IAAF säger i ett uttalande att domen ger trovärdighet och skydd åt idrotten, men att det här inte är en dag för glada reaktioner.

– Jag kom inte in i sportens värld för att stoppa idrottare från att tävla. Vårt förbunds önskan är att inkludera, inte exkludera, säger IAAF:s ordförande Sebastian Coe.

Kan vara vägledande

Tidigare har det varit aktuellt för ryska friidrottare att tävla under neutral flagg i OS. Cas skriver i domen att det är upp till Internationella olympiska kommittén (IOK) att bestämma om så fortfarande är fallet.

IOK har tidigare sagt att Cas dom kan vara vägledande för det kommande beslutet om att eventuellt stoppa samtliga ryska idrottare från att delta i OS i Rio de Janeiro. Enligt nyhetsbyrån AFP kommer IOK träffas på söndag för att diskutera en möjlig uteslutning av Ryssland.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset