Sport

Isinbajeva strider för OS-medverkan

Jelena Isinbajeva. Arkivbild.
Jelena Isinbajeva. Arkivbild.

Alla ryska friidrottare kan portas från OS efter dopningsanklagelserna.Det har fått stavhoppsstjärnan Jelena Isinbajeva att protestera – och hon får förståelse från Carolina Klüft.– Om man är ren och har kämpat för ren idrott och dras med i det här, det är ju en stor sorg för de här idrottarna, säger den svenska OS-guldmedaljören.

OS i Rio de Janeiro blir det andra som Carolina Klüft gör som programledare för Viasat, och det första där den gamla sjukampsdrottningen får rapportera om friidrott. Men frågan är om det blir ett OS med eller utan ryska friidrottare, då Ryssland har stängts av från allt internationellt tävlande efter avslöjandena om en statssubventionerad, systematisk dopning som kom fram i en oberoende rapport från den internationella antidopningsbyrån Wada.

Jelena Isinbajeva, världsrekordhållare i stavhopp, är en av idrottarna som nu höjer rösten mot en eventuell uteslutning.

– Det är en kränkning av de mänskliga rättigheterna. Jag har dopningstestats runt om i världen. I Japan, Kina, Sydkorea, England... Testerna har alltid varit negativa. Så på vilka grunder – när jag redan bevisat att jag är ren – förbjuder de mig från att tävla i OS, säger Isinbajeva till ryska Sport-Express, enligt Expressen.

Nya dopningsfall

Ryssland har även skakats av dopningsanklagelser i andra idrotter. Grigorij Rodtjenkov – den förre chefen för dopningslaboratoriet i Moskva – berättade i New York Times att minst 15 ryska medaljörer ska ha ingått i ett omfattande statligt dopningsprogram inför OS i Sotji 2014, och under tisdagen stängdes den regerande världsmästaren i tyngdlyftning, Aleksej Lovtjev, av i fyra år.

Den ryske idrottsministern Vitalij Mutko har bett om ursäkt för dopningsskandalerna, utan att erkänna allt landet anklagas för. Den 17 juni sammanträder det internationella friidrottsförbundet IAAF för att besluta om Ryssland ska tillåtas skicka friidrottare till OS.

– Någonstans så måste man ju försöka lita på att alla de som har granskat detta gör en bra bedömning. Att de vågar göra en bra bedömning, framförallt. Tyvärr har IAAF tidigare visat att de har svikit när de själva har varit inblandade i det här, säger Carolina Klüft till TT.

Respekterar beslutet

Klüft har själv inte någon åsikt om huruvida Ryssland ska vara med i Rio. Men hon förstår Isinbajevas frustration.

– Det är farligt att dra alla idrottare över en kam. Det här straffar rysk friidrott för att det är subventionerat uppifrån, men det säger ju egentligen inte någonting om varje enskild rysk friidrottare.

Dopningsproblematiken innebär även en utmaning för Klüft som programledare.

– Jag kommer att respektera de beslut som är och jag kommer också att jobba utifrån det. Har vi inte några ryska idrottare där, då har vi inte det. Men vi kan inte heller om vi har dem på plats sitta och tjata om att det här kanske inte gills för de hade kunnat vara avstängda, säger Klüft.