Nöje

Isländska tar över i Göteborg

Katrín Hall ser Göteborgs danskompani som ett av Europas bästa. Pressbild.
Katrín Hall ser Göteborgs danskompani som ett av Europas bästa. Pressbild.

Isländskan Katrín Hall tar över som ny konstnärlig ledare för Göteborgsoperans danskompani. Om hon tar med sig något specifikt isländskt är det framför allt sig själv.

Hall har en bakgrund som både dansare och koreograf, även till musikvideor åt artister som Shakira. Men framför allt var hon under 15 år, fram till 2012, konstnärlig ledare för Island Dance Company som, under hennes ledning gick från att vara ett neoklassiskt kompani till ett modernt, med en repertoar påfallande lik den i Göteborg.

– Jag är väldigt hedrad och inspirerad att ta Göteborgs danskompani ännu länge på framgångens väg. Det är ett av de ledande danskompanierna i Europa, det har ett fantastiskt gott rykte och spännande, vackra och begåvade dansare, säger hon till TT.

Olika syn

Katrín Hall efterträder Adolphe Binder som lämnade danskompaniet några månader i förtid. Enligt Göteborgs-Posten vittnade flera dansare om konflikter och om hur de blivit utfrysta. Vd:n Ronnie Hallgren menade att Binder hade en annan syn på ledarskap.

– Jag vill fokusera på framtiden, säger Katrín Hall som bara vill kommentera sina föregångares konstnärliga arbete. Katrín Hall tycker att Göteborgs danskompani utvecklades mycket både under Adolphe Binder och under Johannes Öhman som var konstnärlig ledare för kompaniet 2007–2011.

Lokalt och globalt

Katrín Hall vill leda ett kompani med djup förankring i det lokala såväl som det globala.

– Jag tänker inte ändra något drastiskt. Och nästa säsong i Göteborg skulle jag nästan ha kunnat lägga själv.

Under sin tid på Island Dance Company samarbetade hon med en rad välkända isländska musiker, dock aldrig med Sigur Rós eller Björk. Hon försökte med båda men fick aldrig till det. Samarbetet med musiker hoppas hon kunna fortsätta även i Göteborg.

– Också med de som finns i operahuset, kanske symfoniorkestern och med konstnärer från andra fält.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset