Sport

Island jagar första EM-segern

Lars Lagerbäck.
Lars Lagerbäck.

Succé i premiären – men vulkanerna är långtifrån bestigna.För Island väntar nu Ungern i Marseille.– Vad som är viktigt för oss är att slå Ungern. Nu har ju de tre poäng, säger förbundskaptenen Lars Lagerbäck.

Islands 1–1 i EM-premiären mot stornationen Portugal gav eko i hela Fotbollseuropa. De isländska landslagsspelarna fick njuta i knappt ett dygn – sedan vände förbundskapten Lars Lagerbäck fokus mot Ungern på Stade Vélodrome i Marseille med ett varningens finger.

– Ungern har utvecklat sitt spel under kvalet och de vänskapsmatcher de har spelat, säger den 67-årige svensken.

Därför var inte Lagerbäck överraskad över att Ungern slog Österrike – Sveriges EM-kvalmotståndare – med 2–0.

– Men hade du bett mig tippa hade jag nog tippat Österrike. Men jag brukar ofta ha fel, så jag är inte alls förvånad över att det blev tvärsom.

Förändrar inget

Ungern utnämndes tidigt som Islands nyckelmatch för att gå vidare, och Lagerbäck anser inte att ungrarnas tre premiärpoäng förändrar något för islänningarna.

– Det tror jag inte. Vi försöker vinna varje match vi spelar, säger han.

En viss Cristiano Ronaldo var till skillnad från många andra inte imponerad av Island. Han ansåg att önationen uteslutande försvarade sig till 1–1-skrällen i Saint-Étienne.

"Spela bättre"

Lagerbäck tror att superstjärnans åsikter hänger ihop med de stora nationernas förväntningar på att vinna mot sämre motstånd.

– Du kan välja att spela fotbollen du vill, säger Lagerbäck och fortsätter:

– De måste spela bättre om de vill slå Island – så enkelt är det för mig.

Efter en väldigt lätt träning flyttades fokus till Ungern på onsdagskvällen. I torsdags gick Lagerbäck igenom vad spelarna ska prioritera i spelet i Marseille.

– Nu har ju de tre poäng och då blir det ännu viktigare med seger för oss om vi ska få en bra placering i gruppen, säger Lars Lagerbäck.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset