Sport Sport-topp

Island kanske ingen dröm för England

Island firar segern över Österrike och avancemanget i EM.
Island firar segern över Österrike och avancemanget i EM.

Island hyllas efter succén i EM.Kanske allra mest i England, som slipper mardrömsmotståndaren Portugal i åttondelsfinalen.Men det är inte säkert att Island är någon drömmotståndare för England.– Jag har mött dem sex gånger som tränare för Sverige och aldrig förlorat, säger förbundskapten Lars Lagerbäck.

När Arnor Ingvi Traustason gjorde 2–1 mot Österrike i den sista tilläggsminuten var det inte bara de isländska supportrarna som jublade.

"Jublet från ett lyxigt boende i Chantilly (Englands bas) lär ha varit nästan lika högt som från de blå på Stade de France", skriver Daily Mail.

Islänningarna räddade engelsmännen från Ronaldo & Co. Och nu blir vägen till kvartsfinal betydligt enklare för Roy Hodgsons mannar. För inte ska väl ett lag som är i EM för allra första gången och som har lika många invånare som Croydon kunna rubba "The Three Lions"?

Eller?

Mer engelskt än England

Island är besatt av engelsk fotboll, och spelar numera mer engelskt än England själv, skriver The Telegraph, med 4–4–2 och direktspel.

"Det faktum att spelstilen är helt ute i är troligen ett skäl till att de varit så svåra att möta i EM. Det och Lars Lagerbäcks organisationsförmåga. Fasta situationer och långbollar skulle tidigare engelska lag lätt ha kunnat hantera, men möter det nuvarande laget sådan taktik tillräckligt ofta nuförtiden?", skriver The Telegraph.

"Vi vet allt om dem"

Islänningarna själva tror att deras kunskap om engelsk fotboll kan vara en fördel.

– Vi vet allt om engelsk fotboll, vi är tokiga i engelsk fotboll. Så vi behöver inte analysera dem så mycket, vi vet allt om dem, säger mittbacken Kari Arnason.

Och Lars Lagerbäck, han har aldrig varit med och förlorat mot England i en landskamp.

– Vi hoppas att det ska fortsätta så. Vi har visat att vi blir bättre och bättre för varje år, vi är ett lag som är svårt att slå. Förhoppningsvis kan vi fortsätta på samma sätt, men vi förväntar oss tufft motstånd, säger Lars Lagerbäck enligt Reuters.

England förlitar sig till det faktum att man är en större fotbollsnation och har större vana av stora mästerskap. Dessutom lutar sig engelsmännen mot det senaste mötet med islänningarna. Det var i en landskamp 2004, England vann med 6–1 och Wayne Rooney gjorde två mål.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset