Metro Sport Fotbolls-EM 2016 Sport Fotbolls-EM i Frankrike

Island klart för åttondelsfinal

Jón Bödvarsson, Island.
Jón Bödvarsson, Island.

Skrällen är ett faktum: Island är klart för åttondelsfinal i EM.

Lars Lagerbäcks mannar får sällskap av Ungern och Portugal, som räddades av Cristiano Ronaldo.

1–1 mot Portugal, 1–1 mot Ungern och nu: 2–1 mot Österrike. Förbundskapten Lars Lagerbäck har lett ett obesegrat Island genom gruppspelet och har fört laget hela vägen till en skrällartad åttondelsfinal i EM.

Island tog en tidig ledning genom en inkastvariant. Ett långt kast skarvades intränat vidare och Jón Bödvarsson satte dit målet. Österrikes Aleksandar Dragovic hann bränna en straff innan första halvlek var över, men fick i den 60:e minuten till slut fira ett mål av Alessandro Schöpf. Det hjälpte föga, då Island höll ut hela vägen och fastställde slutresultatet på övertid genom förre IFK Norrköping-yttern Arnor Traustason.

Portugal? De får nöja sig med en tredjeplats efter det sena isländska målet.

Portugiserna spelade en närmast kaosartad match mot Ungern som definierades av ett målkalas i början av andra halvlek. Vid ställningen 1–1 såg Balázs Dzsudzsáks vänsterfot till att ge Ungern ledningen två gånger om i matchen. Cristiano Ronaldo, superstjärnan som har dragits med en måltorka, ville inte vara sämre utan kvitterade två gånger om. 3–3 höll sig matchen ut och Portugal är klart för åttondelsfinal som grupptrea.