Metro Sport Fotbolls-EM 2016 Sport Fotbolls-EM i Frankrike

Island skrällde mot Portugal

Birkir Bjarnason, som gjorde 1–1-målet, tar emot den isländska publikens jubel efter matchen mot Portugal.
Birkir Bjarnason, som gjorde 1–1-målet, tar emot den isländska publikens jubel efter matchen mot Portugal.

Ett isländskt kollektiv organiserat av en svensk – då chockades stornationen Portugal.

Lars Lagerbäcks Island fick 1–1 i en historisk EM-premiär.

– Vi har inte börjat bestiga några vulkaner ännu – vi måste hålla fötterna på marken, säger 67-åringen.

Närmare sex procent av Islands 330 000 invånare har tagit sig till Frankrike för att följa sina fotbollshjältar i EM – landets första internationella mästerskap på herrsidan. Runt 8 000 av dem var på plats när det blev 1–1 i EM-premiären mot stornationen Portugal.

– Den inramningen – de är helt sagolika. De har ju aldrig varit ute så här deras fans. De lät väl betydligt mer är portugiserna under stora delar av matchen. Underbart, säger Lars Lagerbäck.

"Smäller lite högre"

En större prestation än när Lagerbäcks Sverige spelade 1–1 mot Argentina i VM 2002 och gick vidare från "dödens grupp"?

– Det är svårt att säga. Men det är första gången vi är med, och det var det ju inte för Sverige. Att göra debut i ett slutspel och ta poäng av Portugal – det kanske smäller lite högre, säger han.

Vad finns det för fotbollsfakta när du möter en stornation som Portugal – anförda av superstjärnan Cristiano Ronaldo – i en EM-premiär på Stade Geoffroy-Guichard i Saint-Étienne? Att om man är sämre på alla positioner krävs det att man är bättre som ett kollektiv. Ett konstaterat faktum som 67-åringen från Ovansjö har byggt sin karriär på.

Det hade inte ens gått en minut innan lagkaptenen Aron Gunnarsson skickade Ronaldo i backen. Ett par minuter senare hade lagets stjärna Gylfi Sigurdsson testat Rui Patrício med en dubbelchans.

Organiserade enligt klassisk Lagerbäck-devis flyttade islänningarna sig plikttroget över banan när Portugal ägde bollen. Efter en dryg halvtimme kom dock den första missen. Island slarvade i hemjobbet, ytan uppstod i straffområdet och där behövde Nani bara raka in ledningsmålet.

– Det viktigaste vi försökte ändra på var att vi var lite dåliga i överflyttningarna i första halvlek. Vi ville få backlinjen att flytta fram, säger Lagerbäck till TT.

Bjarnason kvitterade

"Vi ska ta chansen när vi får den", har de isländska spelarna sagt. Den chansen tog Birkir Bjarnason i den 50:e minuten. Då mötte Baselspelaren ett perfekt inlägg från Gunnarsson och med en vacker volley var det utjämnat.

– Man blir ju väldigt glad naturligtvis. Och samtidigt vill man ju att de inte sprudlar över. Så jag försökte gå ut och få några av dem att (förstå att) det är fokus med en gång efter avspark. Det är alltid blandade känslor det där. Men jag var jätteglad, naturligtvis, säger Lagerbäck.

Portugals jakt på ett segermål gick i vågor. Laget hade över 25 avslut, varav tio på mål, men inte ens Ronaldo kunde överlista Halldorsson när han fick nickläget med fem minuter kvar. Det slutade där. Island spelade 1–1 mot Portugal i sin historiska EM-premiär.

Anders Wiklund/TT
Jubel bland de isländska fansen under tisdagskvällens match.
Anders Wiklund/TT
Islands förbundskapten Lars Lagerbäck klappar om sina spelare efter 1–1.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset