Metro Sport Fotbolls-EM 2016 Sport Fotbolls-EM i Frankrike

Island tror på fortsatt EM-succé

De isländska förbundskaptenerna Lars Lagerbäck och Heimir Hallgrímsson har mycket att glädjas åt. Arkivbild.
De isländska förbundskaptenerna Lars Lagerbäck och Heimir Hallgrímsson har mycket att glädjas åt. Arkivbild.

Defensivt och offensivt bra mot England.

I kvartsfinalen mot Frankrike tror Heimir Hallgrímsson att Island kommer vara ännu bättre.

– Vi har fortfarande inte visat vad vi kan, säger han.

Frågorna kan vara korta och ledande. För Heimir Hallgrímsson, som delar förbundskaptensjobbet med Lars Lagerbäck, spelar det ingen roll. Han tar alltid några sekunder på sig för att fundera, och när svaret väl formuleras blir det med djup, perspektiv och kretsar alltid kring Island och spelarna i EM-truppen.

Presskonferensen efter 2–1-segern mot England i Nice var inget undantag.

– Som vi sade inför den här matchen: Om man vill få ut det bästa av livet måste man vara redo när möjligheterna dyker upp. Det är så det är. Våra spelare var redo, och det här är förmodligen en dag som vi kommer att prata om under resten av våra liv, säger han.

– Nu står vi inför en än större utmaning. Vi är optimistiska. Vi tror på att det är möjligt. Vissa kanske tycker att vi är lite för optimistiska men vi är även realistiska och vi har matchplaner som vi tror vi kan använda mot alla lag.

Starkare mentalt

– Nu har spelarna gått igenom dessa hinder, och allt som kommer att stå i vägen för dem längre fram kommer att upplevas mindre än vad det gjorde inför den här matchen. Det här förändrade deras mentala styrka. Deras självförtroende blir starkare, och det betyder mycket för fortsättningen.

För Island handlar nästa steg i mästerskapet om kvartsfinalen mot hemmanationen Frankrike på Stade de France i Paris den 3 juli.

Där tror Heimir Hallgrímsson och Lars Lagerbäck, som verkar vara överens om det mesta, att landslaget på nytt ska kunna störa en större fotbollsnation.

Varför?

För att utvecklingen hela tiden går åt rätt håll.

Spela med attityd

Vid flera tillfällen har duon konstaterat att de tycker att spelet har blivit bättre för varje match i Frankrike. Mot England på Allianz Riviera stämde det mesta, både offensivt och defensivt.

Trots nivån på Islands spel anser förbundskaptensduon att det fortfarande finns mer att plocka fram, och förhoppningen är att prestationen i Paris blir bättre än vad den var i Nice.

– Som vi sade innan vi gick in i turneringen: Vår målsättning var att ta oss vidare från gruppen och därifrån är det cupspel – och då kan allt hända. Om vi förbereder oss bra och om spelarna spelar med rätt attityd kan vi vinna mot alla, säger Heimir Hallgrímsson.

– Vi tror på spelarna och med den här segern kommer spelarna tro mer på sig själva. Deras självförtroende kommer att växa. Förhoppningsvis kommer vi att bli ännu bättre i turneringen. Förhoppningsvis har vi vår bästa match kvar.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset