Sport Nyheter Ekonomi Världen

Islands EM-succé tros gynna turismen

Isländska spelare jublar efter segern mot England i EM.
Isländska spelare jublar efter segern mot England i EM.

"Woh" – klapp, "woh" – klapp. Isländska fansens vulkanshow efter succématcherna i fotbolls-EM fascinerar många.Men de riktiga vulkanerna på ön i Atlanten är också populära – turismen ökar och EM-framgången väntas kunna locka ännu fler.

År efter år växer turismen på Island – så har det i alla fall sett ut på sistone och turismnäringen är numera större än fisket. Från knappt en miljon utländska besökare 2014 till 1,3 miljoner i fjol.

– I många länder finns fantastisk natur, men på Island är den liksom så nära. Storslagen natur nära städerna, kala vidder, lavafält, glaciärer och vyer utan dess like, säger Estrid Brekkan, Islands ambassadör i Sverige, till TT.

Flera skrällar

Skrällar på löpande band har signerats Islands herrlandslag under fotbolls-EM i Frankrike. Lyckan över att knipa EM-biljetten har toppats av att slå ut England i åttondelsfinalen. Om laget lyckas med en seger mot Frankrike på söndag väntar semifinal i fotbolls-EM – för laget som gör debut i sammanhanget, för landet med omkring 350 000 invånare. Glädjen på Island är total och många utanför den natursköna ön klappar också i takt.

– För vår självkänsla och sammanhållning är dessa framgångar väldigt betydelsefulla. All publicitet av det här slaget ger positiva resultat för landet, inte minst för turismen som är den största valutaintäkten numera, säger Estrid Brekkan.

"Bakslag"

Hurraropen över Islands fotbollsframgångar kommer välbehövligt, konstaterar hon.

– Vi hade ju en ekonomisk kris som vi kommit väldigt bra ur. Sedan kom ett bakslag, så det är klart att en sådan här positiv grej har stor betydelse, säger Brekkan.

Hon tänker på den turbulenta våren med avslöjanden om att dåvarande statsministern hade kopplingar till skatteparadis. Sigmundur Davíd Gunnlaugsson avgick som statsminister och att ett nyval väntar i höst.

– Folk blev ledsna och lite chockerade över det.

Ger utmaningar

Efter stordåden under fotbolls-EM har ambassaden i Stockholm tagit emot fler samtal än normalt.

– Många har fått upp ögonen för Island tack vare fotbollen och har frågor om landet och resor till Island. Jag förmodar att det också resulterar i konkreta bokningar.

Men turismens explosionsartade framfart innebär också utmaningar för landet, säger Estrid Brekkan.

– Vi kan inte bara sitta och applådera att det kommer fler turister, utan vi måste investera i den infrastruktur som turismen ska bygga på. Och eftersom många åker till samma turistmål måste vi väcka intresse för hittills otraditionella turistmål. Det finns mycket som kan utvecklas ännu mer.

Michael Probst/TT/AP
Lars Lagerbäck ligger bakom Islands framgång i fotbolls-EM.
Lisa Marie Pane/TT/AP
Blå lagunen är ett populärt turistmål på Island. Arkivbild.