Teknik Nyheter Sverige

Ismannen kan ge ny syn på migration

Bakterier från Ismannen Ötzi kan förändra bilden av den tidiga migrationen till Europa. Arkivbild.
Bakterier från Ismannen Ötzi kan förändra bilden av den tidiga migrationen till Europa. Arkivbild.

Bakterier från Ismannen Ötzi kan förändra bilden av den tidiga migrationen till Europa.Ismannen var nämligen infekterad med en bakteriestam som har asiatiskt ursprung, skriver unt.se.

Ötzi dödades i Alperna för 5 300 år sedan och hittades 1991, infrusen i en glaciär i norra Italien nära gränsen till Österrike. Men i prover från hans magsäck har forskare i en ny internationell studie hittat dna från helicobacter pylori, en bakterie som orsakar magsår.

Bakteriestammen liknar den som är vanlig hos dagens européer förutom att den inte innehåller den "nordafrikanska" dna-komponent som brukar finnas i dem. Istället var Ötzis magsårsbakterier mer genetiskt lika de bakteriestammar som tros ha uppkommit i Indien.

– Om Ötzi är representativ även för andra människor i Syd- och Mellaneuropa vid den tiden innebär avsaknaden av den nordafrikanska komponenten i hans magsårsbakterier att migrationen från Nordafrika till Europa sannolikt startade först efter den så kallade kopparåldern, vilket är en senare tidpunkt än vad man tidigare trott, säger professor Lars Engstrand vid Karolinska institutet, en av forskarna bakom studien som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Science, till unt.