Nyheter Sverige Sverige-topp

Israel portar Margot Wallström

Den israeliska regeringen är irriterad på utrikesminister Margot Wallström. Arkivbild.
Den israeliska regeringen är irriterad på utrikesminister Margot Wallström. Arkivbild.

Sveriges ambassadör kallades upp till israeliska UD för att motta en protest under kvällen. Det skedde bara timmar efter att landet portat utrikesminister Margot Wallström (S).

På onsdagen meddelade Israels vice utrikesminister Tzipi Hotovely att landet inte tar emot officiella besök från svenska regeringsrepresentanter, enligt Times of Israel. Israeliska utrikesdepartementet bekräftar uppgifterna för TT, men uppger att beslutet bara rör Sveriges utrikesminister.

– Det här berör enbart Margot Wallström som tyvärr har attackerat Israel allt sedan hon tog över som utrikesminister i Sverige, säger Emmanuel Nahshon, talesperson för israeliska UD, till TT.

Hur länge Wallström portas är oklart.

– Det beror helt och hållet på Wallström. Vi är en demokrati som försvarar oss mot terrorism. I stället för att ge sitt stöd anklagar hon oss på ett sätt som är helt oacceptabelt, säger Nahshon.

Talespersonen säger att Sverige inte kommer att ha någon roll att spela i den israelisk-palestinska diplomatiska processen – med anledning av Wallströms uttalande.

"God relation"

Sveriges ambassadör Carl Magnus Nesser kallades upp till israeliska UD vid 18-tiden för att motta en protest med hemligt innehåll.

– Det är konfidentiell information och diplomatisk kommunikation vad som sades vid mötet, säger Emmanuel Nahshon.

Svenska UD bekräftar att mötet ägt rum, men lämnar ingen information kring det. Några svarsåtgärder, som att kalla upp den israeliska ambassadören, har inte genomförts, uppger Margot Wallströms pressekreterare Erik Wirkensjö.

Wallström kommenterar skriftligen till TT:

"Vi vill ha en god relation till Israel och föra en aktiv dialog som även inkluderar värderingar", skriver hon.

"EU:s höge representant för utrikesfrågor framhöll redan i oktober vikten av att omständigheterna kring palestinska dödsfall till följd av ingripanden från israeliska säkerhetsstyrkor noga utreds", fortsätter Wallström.

I en interpellationsdebatt på tisdagen efterfrågade Wallström "grundliga och trovärdiga utredningar" kring huruvida Israel utfört utomrättsliga avrättningar i de senaste månadernas våldsvåg mellan palestinier och israeler.

Det utlöste snabbt frätande israelisk kritik, i den senaste av flera ordfejder under Wallströms tid som statsråd.

Borgerlig kritik

Wallström planerade att resa till Israel i januari och oktober förra året, men resorna ställdes in.

Liberalernas ledare Jan Björklund kritiserar Wallström:

– Margot Wallström har intagit en väldigt ensidig position när det gäller Israel-Palestina-konflikten, som helt avviker från tidigare svensk hållning, säger han.

Moderaternas utrikespolitiska talesperson Karin Enström anser att regeringen självt bäddat för de dåliga relationerna genom regeringens "oskickliga hantering" av erkännandet av Palestina 2014.

"Officiell och tydlig"

Anders Persson, Mellanösternkännare, säger till TT att också företrädaren Carl Bildt (M) var portad under en tid.

– Vad jag kan se är det en policy som varit på plats inofficiellt kan man säga under ett år nu. Men nu gör man den officiell och tydlig.

Visserligen är Israel överkänsligt när det gäller kritik men Wallström tillåter sig också en onödigt brysk ton gentemot landet, anser statsvetarprofessorn och diplomatiforskaren Christer Jönsson.

– Inte alla uttalanden från vår utrikesminister är väl överlagda och de borde egentligen ha filtrerats genom folk i den diplomatiska kåren.

Henrik Montgomery/TT
Utrikesminister Margot Wallström (S) vill se en grundlig utredning om möjliga israeliska utomrättsliga avrättningar, vilket enligt forskare vore rimligt men uttryckts på ett väl ensidigt sätt. Arkivbild.