Nyheter Sverige

IT-attacker mot flera mediehus

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson bekräftar att tidningens sajt har driftstörningar. Arkivbild.
Expressens chefredaktör Thomas Mattsson bekräftar att tidningens sajt har driftstörningar. Arkivbild.

Flera mediehus utsattes för en omfattande överbelastningsattack, en så kallad ddos-attack, på torsdagskvällen. Många nyhetssajter låg nere eller var svåra att komma in på.

– Vi kommer att återkomma med information om det, det finns anledning till det. Men det är riktigt att det är driftstörningar just nu, säger Expressens chefredaktör Thomas Mattsson till TT.

Utöver Expressen utsattes bland andra Dagens Nyheter, Aftonbladet, Dagens industri och Svenska Dagbladet för IT-attacken.

– Attacken är ungefär lika stor som den som inträffade förra veckan, säger Johan Möller, utvecklingschef på Svenska Dagbladet, till Svd.se.

Även Sydsvenskan hade problem.

– Exakt vad som händer rent tekniskt vet vi inte, de undersöker. Men det stämmer att de har legat nere. Både Sydsvenskan och HD har legat nere i ungefär en halvtimme Nu har vi sajterna uppe hjälpligt, säger Sydsvenskans chefredaktör Pia Rehnquist.

Förra helgen utsattes flera mediehus för IT-attacker som lamslog några av de största nyhetssajterna.

I onsdags bjöds cheferna för Sveriges mediehus in till Rosenbad för att diskutera hur framtida överbelastningsattacker ska kunna förhindras. Inrikesminister Anders Ygeman (S) sade då att man ska undersöka hur polisens arbete ska kunna underlättas för att utreda IT-brottslighet.