Sport

Italien besegrade sin historia

Italienskt jubel. Éder sträcker armarna i luften och skriker ut sin glädje efter att ha skickat in segermålet mot Sverige.
Italienskt jubel. Éder sträcker armarna i luften och skriker ut sin glädje efter att ha skickat in segermålet mot Sverige.

Italien besegrade sin historia – och Sverige.Med 1–0 på Stadium Municipal i Toulouse är italienarna klara för åttondelsfinal i EM.– Det var en enorm glädje att få göra mål, skönt att det kom i slutet, sade matchvinnaren Éder som avgjorde i 88:e minuten, till SVT.

Uträknat inför turneringen. Hyllat efter den imponerande 2–0-segern mot Belgien i EM-premiären. Ändå var rädslan stor i det italienska landslaget inför mötet med Sverige.

Anledningen var tvådelad. Det fick inte bli en repris av VM i Brasilien 2014 – där äventyret trots en premiärseger mot England tog slut efter gruppspelet. Dessutom har Italien inte vunnit i den andra gruppspelsmatchen i ett mästerskap sedan EM 2000.

"Mycket lycklig"

Vid den segern var nuvarande förbundskaptenen Antonio Conte med på planen som spelare. Nu var han inte nöjd med vad han fick se på Stadium Municipal i Toulouse. Försvarsspelet kändes till stora delar igen från premiären, men offensivt saknades effektiviteten i passningsspelet.

– Det var en svår match, vi hade studerat Sverige noga och de ligger bra i linjerna. Så jag är mycket lycklig att vi lyckades vinna. Skönt att vi har klarat gruppspelet och är vidare, sade Éder.

Allt som oftast försökte Italien komma fram på Sveriges högerkant, där Victor Nilsson Lindelöf tagit hand om backpositionen sedan Mikael Lustig skadat sig i premiären mot Irland. Ofta skapades inga farligheter, men åtta minuter före full tid nickade Marco Parolo i ribban på ett vänsterinlägg.

Forsade förbi

Länge såg det ut som att Italien inte skulle få vinna. I den 88:e minuten kom dock segermålet. Anfallaren Éder vek in från vänsterkanten, forsade förbi Oscar Lewicki, Andreas Granqvist och Kim Källström innan han behärskat knorrade in 1–0 bakom Andreas Isaksson.

Ytterligare tre italienska poäng var ett faktum och med totalt sex är Italien redan innan den sista rundan mot Irland klart för åttondelsfinal.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset