Metro Sport Fotbolls-EM 2016 Sport Fotbolls-EM i Frankrike

Italien sprang över Spanien i EM

Antonio Conte firar efter Graziano Pellès 2–0-mål.
Antonio Conte firar efter Graziano Pellès 2–0-mål.

Antonio Conte ville att Italien skulle springa, inte vara Spaniens offerlamm.

Och italienarna var inga lamm. De sprang rakt över det regerande mästarlaget, vann med 2–0 och är klart för kvartsfinal.

– Fotboll handlar om att springa intensivt, om att sätta tempo på spelet. Även när du har bollen, sade Italiens förbundskapten Antonio Conte dagen före åttondelsfinalen på Stade de France i Parisförorten Saint-Denis.

Hans spelare började springa omedelbart. Inom en minut hade de närmat sig David de Geas mål två gånger. I den åttonde minuten tvingade en Graziano Pellè-nick den spanska målvakten till en svår räddning vid stolproten.

Italien hade öppnat precis så intensivt som Conte ville. Den höga pressen lät inte motståndarna andas. Spanien var i brygga.

– Conte är en tränare som verkligen kan implementera en matchplan. Han blir allt viktigare för varje match, säger mittbacken Leonardo Bonucci efteråt.

Bristande talang

En stund senare förklarar den italienske tränaren varför det taktiska arbetet och den intensiva laginsatsen är så viktig för Italien.

– Det är ingen idé att dölja det faktum att det inte är den bästa perioden för Italien vad gäller fotbollstalang, säger Conte.

Men målet kom inte. De italienska löpningarna blev färre, pressen mattades av – och Spanien började hålla i bollen.

Då fick Italien en frispark 22 meter från motståndarmålet. Éder sköt ett lågt skott som David de Gea inte kunde hålla – och Giorgio Chiellini var framme på returen och tryckte in 1–0 till Italien i den 33:e minuten.

– Vi vill alltid visa våra främsta egenskaper, och i kväll visade vi det i form av hårt arbete och starka i duellerna. Men vi spelade också bra. Vi lyckades med allt vi försökte göra, säger Bonucci.

Trött Spanien

Spanien, som körde med samma startelva för fjärde matchen i rad, såg trött och långsamt ut. Spelet blev något bättre i andra halvlek, men räckte inte till.

– Spanien var nog sämre än Italien, men våra spelare hade goda intentioner och jagade matchen. Vi skapade även några kvitteringschanser. Men Italien var bättre, säger Vicente del Bosque.

Italien höll undan och på tilläggstid kontrade Pellè in 2–0. Laget fick en form av revansch för 0–4-förlusten i EM-finalen för fyra år sedan och åker nu till Bordeaux för att möta Tyskland i kvartsfinal.

Oklar framtid

– Det blir en enorm match mot det regerande världsmästarlaget, säger Leonardo Bonucci.

– Vi spelar mot det bästa laget i EM, säger Antonio Conte.

I Spanien, och i världsfotbollen, är en era definitivt över nu. Två år efter fiaskot i Brasilien-VM är laget snart inte heller regerande Europamästare.

Det är dessutom oklart vem som leder "la roja" när VM-kvalet inleds till hösten.

– Om jag ska fortsätta eller inte är en fråga jag får ta med fotbollsförbundets ordförande, säger Vicente del Bosque, mannen som lett Spanien till både EM- och VM-guld.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset