Nyheter Världen

Ivorianska flyktingar rädda i Ghana

Ivorianska flyktingar i ett läger i Liberia 2011. Arkivbild.
Ivorianska flyktingar i ett läger i Liberia 2011. Arkivbild.

Fem år efter att inbördeskriget i Elfenbenskusten tog slut finns fortfarande 11 000 ivorianska flyktingar kvar i grannlandet Ghana.

Trots att det internationella samfundet beskriver Elfenbenskusten som säkert, vågar flyktingarna inte återvända. FN:s flyktingorgan har medlat fram ett möte i Abidjan i dag för att förbereda för återvändandet av flyktingarna, men hittills har bara fyra personer officiellt återvänt.

– Vi skulle hellre dö av hunger än återvända, säger flyktingen Ange-Pelagie Baya.

Hon och många andra i Egyeikromlägret stödde den förre presidenten Lawrent Gbagbo, som nu väntar på rättegång i Haag. Hon erkänner inte den sittande presidenten Alassane Ouattara och är rädd för repressalier om hon återvänder.

Matutdelningen till flyktingarna avbröts i november, då internationella givare hellre satsar på investeringar i Elfenbenskusten, med en tillväxt på åtta procent förra året.

Ett annat problem är att mer än två tredjedelar av de 300 000 flyktingar som flydde landet under inbördeskriget inte längre är registrerade och ingen vet riktigt var de befinner sig, enligt UNHCR.

Enligt Charles Yorke, koordinator vid Ghanas flyktingmyndighet, är det ett problem eftersom man inte kan följa upp hur det går för de flyktingarna som ändå återvänt.

Elfenbenskusten har lovat att ingen av flyktingarna som återvänder kommer att gripas. Men misstänksamheten i flyktinglägren är också stor.

– Vi har också ordnat "åk och titta – kom och berätta"-resor. Men när de återvänder och säger att allt är okej så tror inte de andra flyktingarna på dem, säger han.