Sport Sport-topp

"Jäkligt skönt att det är klart"

Lukas Nilsson under gårdagens EM-match mot Tyskland.
Lukas Nilsson under gårdagens EM-match mot Tyskland.

Lukas Nilsson har hört lockrop från hela Europa men har nu bestämt sig för THW Kiel.Den svenske supertalangen är klar för den tyska toppklubben – mitt under brinnande EM.– Det är ganska svårt att tacka nej till Kiel, säger Nilsson, som nu vill skjuta Sverige vidare i mästerskapet.

En övergång i handbollsvärlden brukar inte ge något större eko i Sverige. Men när 19-årige supertalangen Lukas Nilsson till slut skrev på ett treårskontrakt med THW Kiel var det det tisdagens pressträff i polska Wroclaw kom att handla om, trots att Sverige möter Spanien i gruppspelsavslutningen på onsdagskvällen.

– Jäkligt skönt att det äntligen är klart och att det är officiellt. Jag har haft det i huvudet hela tiden, men velat hålla nere det så att folk inte ska snacka så mycket. Jag har velat fokusera på EM nu först och främst. Det vill jag fortfarande, säger Lukas Nilsson.

Han hade "mellan fem och tio" andra erbjudanden att ställning till. Men det var aldrig något snack om saken.

– Det var inte så svårt. Direkt när jag träffade Kiel fick jag en bra magkänsla och då var det 100 procent Kiel jag ville till.

– De har en vision och satsar lite yngre nu och de har en väldigt bra tränare i Alfred Gíslason och de lovar mig speltid. Jag fick gå efter det helt enkelt, säger Nilsson, som varit en av Sveriges bästa spelare under EM.

"Skittråkigt att förlora"

I Kiel – ett av tidernas mest framgångsrika handbollslag med tre Champions League-titlar – blir han lagkamrat med landslagskollegan Niclas Ekberg.

– Han är värd det. Han har gjort fantastiska resultat i Sverige och har visat prov på väldigt stor potential här i mästerskapet också, säger Ekberg.

– Han är 19 år gammal men spelar som om han vore 25. Han tar väldigt stort ansvar och är en matchvinnare.

I Sveriges förlustmatch mot Tyskland hade Nilsson chans att kvittera, men skottet i slutsekunderna gick över mål. Hade det suttit hade Sverige redan varit klart för mellanrundan i EM. Nu måste laget i stället ta poäng av förhandsfavoriten Spanien för att gå vidare på egen hand.

– Jag mår bra. Det är skittråkigt att förlora och så, men någon skulle ta det skottet och det blev jag. Sånt händer, säger han och tror på bra segerchanser.

Inte imponerad

Sverige kan gå vidare även vid en ny förlust, men är då beroende av att Tyskland tar poäng mot Slovenien. Lukas Nilsson räds dock inte redan avancemangsklara Spanien, som besegrade Sverige med tio mål i en träningsmatch veckan före EM.

– De har inte presterat lika bra som de gjorde i träningsturneringen nere i Spanien. De kryssade mot Slovenien, vi slog Slovenien. Det är klart att vi har alla chanser att vinna den matchen.

Både mot Slovenien och Tyskland har Sverige fått problem när motståndarna spelat offensivt i försvaret och varit ute och stört de svenska niometersspelarna. Det var även Spaniens segerrecept senast.

– Men vi har mött dem en gång nu, så vi vet vad de kommer med. Jag tror att vi kommer att göra en bra match. Vi är förberedda på deras höga försvarsspel, säger Lukas Nilsson.