Nöje Nyheter

Jämförde presidenten med Gollum – får indragen rätt att träffa sina barn

Enligt regissören Peter Jackson är det inte alls Gollum som avbildas på de omstridda bilderna, utan hans dubbelnatur Sméagol. Arkivbild.
Enligt regissören Peter Jackson är det inte alls Gollum som avbildas på de omstridda bilderna, utan hans dubbelnatur Sméagol. Arkivbild.

Ett års villkorlig dom – och indragen rätt att träffa sina barn. Det blev straffet för en man i Turkiet som förolämpat president Recep Tayyip Erdogan genom att jämföra honom med Gollum, rapporterar turkiska tidningar.

På sin Facebooksida lade Rifat Cetin 2014 upp tre bilder på fantasifiguren från Sagan om Ringen, tillsammans med tre bilder på Erdogan, där de båda hade liknande ansiktsuttryck.

Bilderna spreds sedan vidare av en annan man, Bilgin Ciftci, som också åtalats. Domaren i detta internationellt uppmärksammade fall begärde in kommentarer från experter på JRR Tolkiens sagovärld, vilket fick regissören bakom filmerna om Sagan om Ringen att rycka ut till den åtalades försvar.

Det var inte alls Gollum som avbildades på bilderna, hävdade Peter Jackson, utan hans dubbelnatur Sméagol – det vill säga den person Gollum var innan han förfördes av härskarringens mörka kraft.

"Sméagol är en glad och söt figur. Sméagol varken ljuger, bedrar eller försöker lura andra. Han är inte ond, beräknande eller farlig – dessa personlighetsdrag tillhör Gollum, som aldrig får förväxlas med Sméagol", sade Jackson i ett uttalande enligt The Guardian.

Enligt den amerikanska tidningen Foreign Policy kan domen mot Cetin nu bli vägledande även för Ciftcis fall.

Yasin Bulbul/AP/TT

Att jämföra Turkiets president Recep Tayyip Erdogans utseende med fantasivarelsen Gollum från Sagan om Ringen-filmerna är en förolämpning, slog en turkisk domstol fast i förra veckan. Bilden är ett montage. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset