Nöje Musik TV

Jämntjockt startfält i Norrköping

Årets tredje deltävling i Melodifestivalen bjuder på ett svårtippat startfält. Arkivbild.
Årets tredje deltävling i Melodifestivalen bjuder på ett svårtippat startfält. Arkivbild.

Nästa, kommersradion! Melodifestivalens startfält i Norrköping består av ett gäng dansanta låtar som lånar allt från topplistorna men vill ganska lite själva. En låt står för kontrasten: After Darks komma ut-schlager.

Oj vad svårt! Årets Melodifestival har redan bjudit på överraskningar och förväntade finalister har fått se sig förpassade till Andra chansen.

Bli inte förvånade om veckans favoriter går samma öde till mötes. När SVT på onsdagskvällen spelade upp bidragen för den samlade schlagerpressen var förvirring det bestående intrycket. Ingen av proffstyckarna på plats i Norrköping vågade komma med ens en vild gissning om resultatet på lördag.

Tufft favoritskap

Oscar Zia gör comeback i Melodifestivalen och inför veckans tredje deltävling har han beskrivit det som att han nu är 100 procent sig själv, att hans musik är något helt nytt.

Tja... Hans "Human" är en uppsnabbad ballad med stadiumambitioner som låter exakt som man förväntar sig att en ballad av Oscar Zia ska låta.

Om någon minns Ulrik Munthers "Tell the world I'm here" så fräser den här biten på längs samma stig, eller snarare motorväg. Det är stora gester och ett budskap till hela världen, men långt ifrån nytt eller spännande. Han kallas favorit, men ska nog inte känna sig allt för säker på en finalplats.

Flöjtig Rihanna-ambition

Lisa Ajax kommer också till tävlingen med ett visst favorittryck på axlarna. Hennes "My heart want's me dead" bjuder på flöjtade orientaliska melodier som skulle kunna var hämtade från ett Eurovision-bidrag från valfritt land i det gamla östblocket.

Sen blir det i och för sig mer intressant. Ajax sjunger bra och låten siktar någonstans mittemellan Zara Larsson och Rihanna. Det här är det enda bidraget som åtminstone försöker ha någon form av edge.

After Dark kommer naturligtvis till tävlingen med en klassisk schlager i discotappning, men lyckas tack vare det stå ut i det här startfältet. De och Swingfly, som tävlar med en klassisk Jocke Åhlund-dänga, är de enda i den här deltävlingen som inte ligger mitt i radiopopens mittfåra.

Jonas Ekströmer/TT
Lisa Ajax tävlar med låten "My heart want's me dead". Arkivbild.
Vilhelm Stokstad/TT
Christer Lindarw och After Dark bjuder på klassisk discoschlager i form av bidraget "Kom ut som en stjärna". Arkivbild.