Nyheter Ekonomi Sverige

Jämställda ledningar år 2040

Amanda Lundeteg, vd för stiftelsen Allbright. Arkivbild.
Amanda Lundeteg, vd för stiftelsen Allbright. Arkivbild.

Var femte chef i börsbolagens ledningsgrupper är i dag kvinna och prognosen för när vi kan nå jämställdhet på börsen har förbättrats. Samtidigt finns orosmoln kvar, enligt en ny rapport från stiftelsen Allbright.

Om utvecklingen fortsätter i samma takt beräknas de svenska börsbolagens ledningar vara jämställda år 2040.

– I och med att utvecklingstakten accelererar får vi jämställda ledningar tidigare än förutspått. Förra året sa jag att vi skulle få jämställda ledningar 2063, men det kan vi nu flytta fram, säger Amanda Lundeteg, vd för stiftelsen Allbright.

Ljusglimtar

Ljusglimtarna i rapporten är bland annat att fler bolag klättrar än dalar på listan och att 32 bolag nu har jämställda ledningsgrupper, en ökning med fem bolag.

Fastighetsbranschen är den bransch som lyckas bäst med att rekrytera kvinnliga ledare, men med 27 procents andel jämställda ledningsgrupper är finansbranschen den bransch som har tagit störst kliv framåt.

Totalt sett ser det dock inte så ljust ut. Åtta bolag saknar kvinnor både i styrelse och i ledning och av 282 börsbolag har nio av tio fortfarande mansdominans.

– Vi har 77 bolag som inte har en enda kvinna i ledningsgruppen och det är alarmerande att inte ett enda av de nynoterade bolagen har en kvinna på vd-posten, säger Amanda Lundeteg.