Nyheter Världen

Järnladyns stjärnglans har falnat

Dilma Rousseff kämpar för sin politiska överlevnad.
Dilma Rousseff kämpar för sin politiska överlevnad.

Dilma Rousseff var känd som den brasilianske presidenten Luiz Inácio Lula da Silvas hårdföra stabschef. Att "järnladyn" skulle efterträda den omåttligt populäre Lula sågs närmast som en formalitet. Men under senare år har hennes stjärnglans falnat snabbt.

Massprotester, opinionssiffror som snart inte kan rasa mer, ekonomisk kris och ökad våldsbrottslighet. Att heta Dilma Rousseff och vara Brasiliens president är inte avundsvärt av många skäl, och att tidningen Forbes anser att hon är en av världens mäktigaste kvinnor utgör förmodligen en klen tröst.

Bakom missnöjet ligger bland annat korruptionsskandalen i energijätten Petrobras, som briserade inför hennes andra presidentperiod.

Mutor och åtal

Härvan rör mutor i mångmiljardklassen och åtalen har stått som spön i backen. Både politiker och näringslivstoppar är insyltade och miljoner brasilianare har tagit det till intäkt för att kräva Rousseffs avgång.

Att Rousseff, som var ordförande i Petrobras fram till 2010, ställs inför riksrätt är mer troligt sedan koalitionspartnern PMDB lämnade regeringen i slutet av mars. Detta trots att presidenten egentligen aldrig smutsats ner av själva korruptionshärvan.

Rousseff anklagas i stället för att ha snyggat till statsfinanserna genom tillfälliga lån från statliga banker inför det senaste presidentvalet, som hon vann med knapp marginal efter en hård valkampanj.

Försvarar presidenten

"Ut med Dilma" är slagorden som ljuder allt högre både under gatuprotesterna och i parlamentet. Hennes anhängare har också demonstrerat, mot vad de anser är gynnad, ljushyad, övre medelklass som hetsar mot presidenten.

I sommar invigs OS i Rio de Janeiro, och om det blir Dilma Rousseff som får förklara spelen öppnade återstår att se. Blir det någon annan som intar hedersläktaren kan hon i varje fall inte anklagas för eventuella idrottsliga tillkortakommanden, något som skedde när Brasilien åkte på storstryk i semifinalen mot Tyskland på hemmaplan i fotbolls-VM för två år sedan.