Nyheter Världen

"Jättebra" möte mellan Trump och parti

Kongressens talman, Wisconsinrepublikanen Paul Ryan, mötte presidentaspiranten Donald Trump i syfte att hitta en väg att ena partiet.
Kongressens talman, Wisconsinrepublikanen Paul Ryan, mötte presidentaspiranten Donald Trump i syfte att hitta en väg att ena partiet.

Det irriterade mötet mellan Republikanernas toppskikt och partiets trolige presidentkandidat Donald Trump kunde ha slutat med strid inför öppen ridå.I stället enades man om att nå enighet. Men vägen dit är lång.

Anspänningen var stor inför torsdagens möte i den amerikanska huvudstaden Washington. I det republikanska etablissemangets ringhörna fanns representanthusets talman Paul Ryan, i den andra Donald Trump som i princip säkrat kandidaturen.

Med var också den högt uppsatte Republikanen Reince Preibus, med beteckningen partichef, som medlare i den inflammerade striden.

Frågor återstår

Direkt efter träffen twittrade Preibus att "mötet gått jättebra". Senare framträdde Wisconsinrepublikanen Ryan och konstaterade att man tagit ett viktigt steg mot att försöka överbrygga skillnaderna inom partiet.

– Det finns en stor möjlighet att ena vårt parti och vinna presidentvalet i höst. Vi är helt engagerade i att arbeta tillsammans för att nå det målet, sade Ryan själv efter mötet. Han poängterade att det var ett första möte och att många frågor återstår att lösa.

Men Ryan hade fram till torsdagens möte valt att inte ställa sig bakom den kontroversielle affärsmannen.

– Om jag ska vara uppriktig är jag inte redo att göra det i nuläget. Jag hoppas och jag vill, men det som krävs är att vi enar partiet, sade Ryan i en uppmärksammad intervju med tv-kanalen CNN för några dagar sedan.

Även Donald Trump valde senare på dagen att skriva på Twitter: "Fantastisk dag i (Washington) DC med (Ryan) och republikanskt ledarskap. Saker utvecklar sig verkligt bra!"

Abort och budget

Ryan, som på torsdagen bekräftade att han ska sitta ordförande vid sommarens partikonvent där presidentkandidaten formellt utses, lade till att huvudansvaret för enandet ligger hos Trump. Efter flera dagars ordbollande i amerikanska medier, där Trump bland annat sagt att ett enat parti är trevligt men inte nödvändigt, var det dags för de två att träffas.

Ryans partikamrater hade skickat med många frågor till mötet. Kongressledamöterna vill bland annat att Trump pressas på var han står i abortfrågan, vad han egentligen anser om åtstramning av statsbudgeten och hur han ser på en reform av Medicare, den statliga sjukvårdsförsäkringen för pensionärer. Dessa frågor verkade inte ha fått några svar.

Vid sidan av Ryan har bland andra förra presidentaspiranten Lindsey Graham samt de tidigare presidentkandidaterna John McCain och Mitt Romney uttryckt stark skepsis gentemot Trump, de två sistnämnda så till den grad att de inte tänker delta i partikonventet. Och Romney leder attackerna mot Trump när det gäller att affärsmannen ska offentliggöra sina deklarationer, något han hittills inte gjort.

Andrew Harnik
Donald Trump på väg in till försoningsmöte med topprepublikaner.
Evan Vucci/AP/TT
Kongressens talman, Wisconsinrepublikanen Paul Ryan, möter presidentaspiranten Donald Trump i syfte att hitta en väg att ena partiet.
Evan Vucci/AP/TT
Kongressens talman, Wisconsinrepublikanen Paul Ryan, möter presidentaspiranten Donald Trump i syfte att hitta en väg att ena partiet.

Läs också