Sport

Jönköping i topp efter kryss

Hammarbys Erik Israelsson i kamp med bland annat Jönköpings Tom Siwe (3).
Hammarbys Erik Israelsson i kamp med bland annat Jönköpings Tom Siwe (3).

Jönköpings Södra leder allsvenskan.Inför säsongen kändes det osannolikt men efter 1–1 borta mot Hammarby är det ett faktum.– Det är inte något vi funderar över, var vi ligger nu. Det är var vi ligger när det är slut som räknas, sade tränaren Jimmy Thelin.

Förvisso är fotbollssäsongen ännu bara i sin linda – "det är 30 matcher och vi har spelat fem", som Jimmy Thelin muntert konstaterade på presskonferensen efter matchen – men med tio poäng på fem omgångar har nykomlingen ändå fått en riktig drömstart på klubbens första sejour i den högsta serien på 47 år.

Så pass bra att Jönköping Södra nu står överst i den allsvenska tabellen. Även om det förvånar.

– Det gjorde det inte, sade Hammarbys Philip Haglund på frågan om det kändes som om det var den allsvenska serieledaren de mötte.

– Vi är bättre, men vi sover i en situation i matchen och då gör de mål. Det känns inte som om de har så många andra chanser. Det känns som om de var nöjda med att komma hit och ta en poäng. Det kändes inte som om de gick för att anfalla.

Det såg ändå ut att bli tre poäng mot Hammarby.

Thelin målskytt

Tommy Thelin satte 1–0 till Jönköping i den 62:a minuten när han först läckert hoppade över bollen på ett lågt inspel från Daryl Smiley och tryckte sedan in returen som Hammarby-målvakten Ögmundur Kristinsson lämnade på Pawel Cibickis avslut.

Men segern blev ett kryss när bara sekunder återstod av matchen. Fredrik Torsteinbø nickade bollen i J-Södras straffområde, Joakim Karlsson rensade från mållinjen men träffade lagkompisen André Calisir i huvudet och bollen tog sig in i mål.

– En match är 90 plus tillägg. Det är klart det är tråkigt, men om man tittar på prestationen så gör vi en bra insats, sade Tommy Thelin, som inte håller med om Philips Haglunds analys.

– Jag tror att alla som spelar fotboll vill vinna fotbollsmatcher. Jag vill inte kommentera hans utläggning, det är klart att man vill vinna matcher, det var nära att vi gjorde det också.

Knapp ledning

Smålänningarna kan bli av med serieledningen redan på söndagskvällen. Men så bryr de sig ju inte nämnvärt om tabelläget just nu.

– Vi är ödmjuka och tar en match i taget. Det är det vi får göra. Vi känner oss rätt trygga i det spelet vi har. Vi håller oss lugna oavsett om det är 25 000 eller 300 på läktaren så behåller vi ett stort lugn hela tiden. Det tror jag skänker en trygghet att vi spelar vår fotboll även i allsvenskan, säger Tommy Thelin.

TT: Vad är det som ger den här tryggheten?

– Dels att vi tränar på ett och samma sätt hela tiden. Oavsett om vi har någon avstängd så ska alla veta vad man ska göra och det gör nog rätt mycket i ett fotbollslag.