Nöje Film Nyheter

Ja till regeringens filmpolitik

På onsdagen klubbades regeringens filmpolitik igenom i riksdagen. Arkivbild.
På onsdagen klubbades regeringens filmpolitik igenom i riksdagen. Arkivbild.

Riksdagen röstade igenom regeringens nya filmpolitik. Men man ger bakläxa på de sju punkter som kulturutskottet tidigare har presenterat.

Regeringens hett omdebatterade nya filmpolitik röstades på onsdagseftermiddagen igenom i riksdagen. Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) kallar voteringen "en historisk dag för svensk film".

– Det känns viktigt och bra att beslutet nu är taget en gång för alla. Nu har vi en ny svensk filmpolitik som börjar gälla från den 1 januari 2017, säger hon till TT.

"Saknar stöd"

Riksdagen ställde sig samtidigt bakom samtliga av de tillkännagivanden som kulturutskottet tidigare har framfört.

– Jag konstaterar att regeringen saknar stöd i riksdagen för sin filmpolitik, det stod klart redan när kulturutskottet behandlade den och det står klart i dag, säger Olof Lavesson (M), ordförande i kulturutskottet.

TT: Innebär inte det här att filmbranschen får vänta ännu längre på en fungerande filmpolitik?

– Jag tycker att filmbranschen förtjänar en fungerande filmpolitik och det är inte det regeringen har presenterat. Det vi nu ger regeringen möjlighet till och förväntar oss är en brett genomarbetad filmpolitik som har stor förankring både i branschen och i riksdagen.

"Gör det varsamt"

De sju tillkännagivanden som kulturutskottet anfört handlar bland annat om att genomföra en ny utredning om filmpolitikens framtid, att se över Svenska Filminstitutets roll och framtida organisationsform, samt se över hur finansieringen av filmpolitiken ska utformas.

Regeringen kommer nu att behöva ta ställning till hur dessa ska behandlas och återkomma till riksdagen.

Alice Bah Kuhnke säger att regeringen kommer att gå försiktigt tillväga:

– Vi kommer sakta men säkert att avveckla det gamla systemet och gå in i det nya, men vi gör det oerhört varsamt, just för att vi månar om filmens förutsättningar.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset