Sport

Jack: "Zlatan är Zlatan"

Badou Jack.
Badou Jack.

Nominerad till Årets manlige idrottare.Men Badou Jack ser inte sig själv som en av Idrottsgalans vinnare.– Zlatan är Zlatan. Han är den största stjärnan vi har, säger boxaren under sin blixtvisit i Sverige.

Badou Jack överraskade många i boxningsvärlden när han besegrade världsmästaren Anthony Dirrell i Chicago och därmed tog hand om WBC:s mästerbälte i supermellanvikt. Fem månader senare stod han i ringen igen – och försvarade titeln mot britten George Groves i Las Vegas.

Två kraftprov som gör att 32-åringen har nominerats till Årets manlige idrottare.

Men Las Vegas-bon tror inte bedriften räcker för att lämna Globen med ett pris i famnen.

– De säger att det är första gången som en boxare blir nominerad, så det är roligt för boxningen och roligt för min familj. Vi får se. Jag förväntar mig inte att vinna, säger han.

– Boxning är inte så stort här hemma.

TT: Vad skulle det betyda om du trots allt vinner?

– Det skulle vara roligt, speciellt för min mamma och resten av familjen här hemma, så klart. Så mest för dem. Jag har högre mål än att vinna det här men det skulle ändå vara roligt, säger han.

"Tränar som djur"

I samma kategori som Badou Jack finns Zlatan Ibrahimovic, fotboll, Jonas Leandersson, orientering, och Johan Olsson, längdskidor.

Jack tror att den förstnämnde kommer att vinna.

Samtidigt som han tycker det är svårt att jämföra prestationer i olika idrotter.

– Om man ska jämföra orientering med boxning... Jag vet inte. Det går inte ens att jämföra. Vi tränar som djur och riskerar våra liv i ringen. Orientering är inte på samma nivå. Det är en sport det också, så det är upp till var och en, men boxningen är överlägset den tuffaste sporten när det kommer till träning och allt annat, säger Jack.

Snart ny match

Just nu är tillvaron något lugnare för svensken. Men snart kan det bli dags att gå in i ett nytt träningsläger då det förhandlas om en match mot Julio Chavez Jr, Mexiko. Ett möte som väntas bli av i slutet av i april och förmodligen i Las Vegas eller i Los Angeles i USA.

– De håller på att jobba med det här just nu och det borde bli klart om några veckor. Det är en stor pengamatch och förhoppningsvis blir den av. Men blir det inte mot honom så blir det mot en annan, säger Jack.

TT: Vad vet du om honom?

– Han är stor och stark... Det är typ det. Han lever på hans pappas namn. Hans pappa är Mexikos bäste boxare genom tiderna, han är som Michael Jackson i Mexiko. Han var otroligt grym, säger Badou Jack.

– Så han är född miljonär. Han har åkt fast för rattfylla, han röker "weed" hela tiden och han klarar inte vikten. Han är odisciplinerad. Men han är fortfarande före detta världsmästare. Tuff. Stark. Det kan bli en bra match.