Sport

Jacobsen in – Djapanovic ut

Sveriges lagkapten Sabina Jacobsen satt på läktaren i OS-kvalpremiären mot Mexiko.Mot Polen spelar hon – och Jasmina Djapanovic skrivs ut ur truppen.– Vi väljer att gå mycket på defensiven, stora starka spelare, säger förbundskaptenen Helle Thomsen.

När Sverige inledde OS-kvalet i ryska Astrachan med att besegra Mexiko med 41–20 var lagets viktigaste försvarsspelare Sabina Jacobsen inte ens med i truppen.

– Det var för att spara henne. Hon får en stor roll i de två kommande matcherna. Det blir hårt för henne defensivt, så det blir för att spara krafter, säger Thomsen som nu väljer att göra ett av de två tillåtna bytena i spelartruppen.

Jacobsen skrivs in och Jasmina "Nina" Djapanovic – som gjorde sin första landskamp i OS-kvalgenrepet mot Rumänien i tisdags – skrivs ut. Detta trots att Thomsen inför kvalet betonade vikten av att ha med en vänsterhänt högernia i truppen.

– Vi har tre matcher som alla är viktiga, och det var viktigt för oss att ha "Nina" i den här matchen för att ta många minuter och så kunde vi spara en spelare. När vi spelar mot Polen så har vi (Nathalie) Hagman, men Sabina (Jacobsen) och (Angelica) Wallén kommer också att spela mycket högernia mot Polen.

"Nya" roller

Varken Nathalie Hagman eller Sabina Jacobsen har använts speciellt mycket som högernior i det svenska landslaget, utan Jacobsen har de senaste åren endast spelat försvarsspel med Hagman varit förpassad till högerkanten. Detta trots att båda två spelar på nio meter i sina respektive klubblag i den danska ligan.

Både Jacobsen och Angelica Wallén är högerhänta, men anledningen till att de ändå går före Djapanovic är enkel: Försvarsspelet.

– Jag ser dem som mycket bättre försvarsspelare än "Nina", säger Thomsen.

Dansk kamp

Om Sverige vinner över Polen så säkrar Sverige den ena av de två OS-plaster som står på spel. Polen förlorade sin första match mot Ryssland med 25–27.

Polen tränas av danske Kim Rasmussen, vilket innebär att det även blir en match i matchen mellan två danska förbundskaptener. Thomsen tränar till vardags danska Midtjylland medan Rasmussen är tränare i rumänska Bukarest med svenska stjärnorna Isabelle Gulldén och Linnea Torstenson i laget.

– För tre veckor sedan möttes vi i Champions League. Då vann han så det är min tur, säger Thomsen.