Sport

Jacobsson ligger lågt inför Rio

Jonas Jacobsson ska vara med i sitt tionde Paralympics i Rio.
Jonas Jacobsson ska vara med i sitt tionde Paralympics i Rio.

Jonas Jacobsson har tagit guld i samtliga nio Paralympics han varit med i.Vad händer i det tionde?– Att vänta sig något guld den här gången skulle jag absolut inte göra, säger skytten.

Det började i nederländska Arnhem 1980.

Och sedan har det bara fortsatt. Sammanlagt har Jonas Jacobsson 17 guld i Paralympics (flest i Aten 2004, fyra stycken).

Men det verkar som han stannar på det antalet.

– Rent resultatmässigt har jag inga större förhoppningar. Träningen har gått sådär. Jag har inte träffat där jag vill. De poängen jag hoppas komma upp i har jag inte lyckats få till. Det enda man kan göra är att fortsätta träna och hoppas det ska lossna. Men som det är just nu räcker inte poängen, säger den 51-årige gevärsskytten.

13 medaljer till

Han har förutom den stora samlingen guld också skjutit till sig fyra silver och nio brons i Paralympics genom åren.

– Det jag hoppas på att kunna göra är att åtminstone gå in i en final i en av de fyra grenarna jag kommer vara med i. Kan jag vara med i en final har jag ändå gjort det bra. Då har jag varit topp åtta i alla fall. Det är det jag får sikta på.

Fyra debutanter

Jacobsson ser samtidigt fram emot att följa de övriga sex svenska skyttarna.

– Sju stycken är det mesta vi har haft på tjugo år. Fyra är debutanter och ska bli kul att följa dem. Hoppas de får med sig positiva tankar för att kunna gå vidare och göra riktigt bra spel i Tokyo (2020). Det är alltid kul att åka iväg på Paralympics. Sen är det alltid svårt att veta exakt vilka som får till det när man väl är nere. Vi är en ganska ung trupp också.

TT: Du får bidra med erfarenhet till de yngre?

– Ja, det är lite grann det som är tanken och lite det som har gjort att jag ändå har bestämt mig för att jag skulle köra de här spelen.

TT: Blir det här sista spelen för dig?

– Som det ser ut nu tror jag det.