Nöje

"Jag älskar varje ögonblick"

Charlotte Rampling är inte en av de aktriser som klagar över färre roller för äldre kvinnor. Nästa år fyller hon 70 och säger till TT: – Jag tänker inte på att åldras. Jag tycker att jag jobbar mer än tidigare och jag blir erbjuden fantastiska roller.

Den här veckan kan vi se Rampling och Tom Courtenay, 79, i dramat "45 år", som får premiär på fredagen. De spelar Kate och Geoff, ett par som ska fira sin fyrtiofemte bröllopsdag.

Strax innan får Geoff ett brev, där han får veta att man har hittat liket efter hans förra flickvän, som för mer än femtio år sedan försvann under en vandring i de schweiziska alperna. Hon hade ramlat och slagit ihjäl sig och har nu hittats infrusen i isen.

Vänder på allt

Detta vänder upp och ner på Geoff, som börjar fundera över vad som kunde ha varit, och om han borde resa till Schweiz för att hämta kroppen. Och detta påverkar självfallet Kates relation till honom inför den förestående festen.

– Jag läste manuset rakt igenom omedelbart, vilket jag inte brukar göra, säger hon när TT möter henne på filmfestivalen i Berlin (där hon och Courtenay några dagar senare kommer att vinna festivalens två skådespelarpriser).

– Regissören Andrew Haigh föreslog att Tom Courtenay skulle spela den andra huvudrollen och jag tyckte omedelbart att det var en lysande idé.

Både Rampling och Courtenay har långa förhållanden att dra erfarenhet från. Charlotte Rampling har två ex-män och levde med den franske affärsmannen Jean-Noel Tassez sedan 1998 fram till hans död i oktober i år. Hon vet hur det vardagliga livet kan se ut i långa förhållanden.

– Det man säger till varandra, hur tystnad och blickar efter så många år ibland kan komma att ersätta ord.

"Vi bara gjorde den"

Det finns en sexscen i filmen, om vilken Charlotte Rampling säger:

– Vi talade inte om hur vi skulle göra den, vi bara gjorde den.

Charlotte Rampling gjorde sin filmdebut 1965 och har sedan dess gjort mer än 100 film- och tv-roller. Efter "45 år" har hon redan gjort en rad nya filmer och en roll i andra omgången av tv-serien "Broadchurch".

– Allt det jag tidigare gjort har tagit mig dit jag är idag, och jag älskar varje ögonblick av det.

Agatha A. Nitecka
Agatha A. Nitecka