Sport

"Jag är förvånad över genomslaget"

Handbollslandslagets lagkapten Tobias Karlsson har fått ta emot hat efter beskedet att han kommer spela med en regnbågsfärgad armbindel i EM.
Handbollslandslagets lagkapten Tobias Karlsson har fått ta emot hat efter beskedet att han kommer spela med en regnbågsfärgad armbindel i EM.

Tobias Karlsson har fått motta mängder av hatiska kommentarer på grund av sitt val att spela med en regnbågsfärgad lagkaptensbindel i handbolls-EM i Polen.– Jag har förståelse för att alla inte alltid tycker likadant, men det är en skrämmande brist på respekt, säger han.

Karlsson berättade om sina planer att använda regnbågsbindeln som en manifestation för mänskliga rättigheter och allas lika värde i en artikel i Aftonbladet, och spelade med den i träningslandskamperna inför mästerskapet.

Initiativet har hyllats av många, men även avsky och hat har riktats mot Karlsson.

– Det är inte några hot, utan mer avsky. Och det är inte några vackra ord som kommer. Det är både mejl, telefonsamtal till förbundet, sms, meddelanden på Facebook – både direktmeddelanden och kommentarer, säger landslagets pressansvarige Daniel Vandor.

TT: Det är inte några konkreta hot som har förekommit?

– Nej, inte vad jag har sett.

"Jättekul"

Tobias Karlsson själv har inte läst vad som skrivits.

– Jag vet vad jag står för och vad jag representerar, både personligen, med laget och med förbundet. Alla har naturligtvis rätt till sin egen åsikt i sammanhanget, men jag skulle önska att man uttryckte sig lite mer respektfullt mot andra människor än vad en del väljer att göra, säger Tobias Karlsson.

TT: Är du förvånad?

– Jag är väl lite förvånad över genomslaget som hela grejen hade. Jag hade inte trott att jag som person och handbollen som sådan skulle kunna åstadkomma det. Men det är jättekul. Det är ju det man hoppas på med en sån här grej, att folk ska se det och förstå vad det är vi står för. Det är ju ett budskap vi vill sända ut.

I samband med mötet med Polen i Spanien i helgen uppmärksammades det svenska landslaget av de polska spelarna på att nyheten även nått dit. Där skrev medier att armbindeln är en protest riktad mot just Polen och "den polska homofobin", som en del av de största sportsajterna i Polen uttryckt det.

Inte ändrat sig

– Det är tråkigt att de har missuppfattat situationen och tolkat aktionen som något den inte är. Det är synd att de har tolkat det så och förmedlat det budskapet vidare till väldigt många i Polen. De har ju i sin tur en genomslagskraft som är stark.

TT: Känner du någon oro?

– Nej.

TT: Det har inte ändrat din inställning till att spela med bindeln?

– Nej.

– Det har ingenting med Polen att göra, utan är tyst manifestation för acceptans och alla människors lika värde. Jag hade spelat med den om det var mästerskap i Sverige eller Frankrike eller var som helst annars. Det har inget med Polen eller polacker att göra.