HILLEVI WAHL: Nästa år fyller jag femtio. Ni som har följt mig i Metros spalter vet att jag dras med stor kalasångest efter den där 30-årsskivan för så länge sedan, då när jag lagade mat och köpte hem öl och vin till ett helt regemente – och ingen kom.

Den känslan. Som vi brukar säga. Den sitter i länge.

Så, nej, jag har inga planer på en hejdundrande femtioårsfest. Men när jag var ute och gick Roslagsleden i somras och njöt av naturen och var så förundrad över min starka kropp som bara gick och gick , så dök en annan tanke upp: Jag borde fira kroppen! Fira att den har burit mig i femtio år och nu är starkare än någonsin.

Dessutom är jag ärligt talat blivit rätt trött på alla dem som säger att det är förfärligt att fylla femtio. Att allting hänger och slänger på kroppen och att ingen vill ha en. Ingenting av detta känner jag igen. Tvärtom, jag har tillräckligt många omkring mig som har kämpat sig igenom livshotande sjukdomar, för att veta att det minsann inte är någon självklarhet att jag ska kunna springa och skutta fram i tillvaron, att jag får lov att vara frisk och kan krama min familj. Vad gör då ett par rynkor hit eller dit? Byt fokus! Vill jag ryta till alla femtioårskrisande gnällspikar. Under min Roslagsvandring kom jag på hur jag ska fira kroppen: Jag ska springa 50 lopp! På ett år.  Egentligen hade jag tänkt börja nästa år, men jag kunde inte hålla mig – så jag började redan för snart två veckor sedan med det ultimata loppet: BAMM 2014. Björkliden Arctic Mountain Marathon. En av Sveriges tuffaste fjällmaraton där man orienterar tre, fem eller sju mil – fågelvägen! – med full packning i två dygn. Det är upp och ner för berg på 1300 meters höjd, det är över kraftiga forsar, det är igenom snortjock dimma där kompassen och höjdmätaren är de tävlandes enda livlina – och det är så fantastiskt, härligt, magiskt roligt. Jag är fortfarande skyhög på endorfiner och adrenalin.

I förra veckan sprang jag också Bellmanstafetten med mina kamrater från militärträningen – vilken underbar rivstart på hösten – och fortsätter snart med Hälsoloppet, iFormloppet, Race for change, Solsidan runt (som lockar med hummer och champagne) och självklart Tjejmilen – där jag springer för flickors rätt att slippa barnäktenskap. Nytta med nöje. Det kan inte bli bättre.

Min kompis Lotta blev så inspirerad över mina #50-lopp så hon bestämde sig för att fira sin kommande 31-årsdag genom att ge sig själv trettioen friluftsupplevelser. Vilken bra grej! Fira du också! Fira kroppen. Det är den värd.

+ Kickstart med rookiecamp. Den 1 september sätter Nordic Military Training igång sina rookiecamp för nybörjare. I Stockholm Det är fortfarande det absolut bästa jag har gjort för min kropp och min själ. Anmäl dig, du också.

- Dödliga brister i psykvården. Josephine Freje, grävchef på gatutidningen Faktum har i flera artiklar granskat den svenska psykiatrin. Tidningen beskriver stora brister och häpnadsväckande slarvfel som kostat många patienter livet.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset