Sport

"Jag orkar inte pilla i det nu"

Sveriges Kim Andersson i kamp med Spaniens Cristian Ugalde och Gedeon Guardiola.
Sveriges Kim Andersson i kamp med Spaniens Cristian Ugalde och Gedeon Guardiola.

Kim Andersson gjorde landslagscomeback just för att ta Sverige till OS.Hänger han med till Rio de Janeiro också?– Det får vi se sen. Jag orkar inte pilla i det nu, säger Ystadsstjärnan.

Nio spelare ur 18-mannatruppen som tog Sverige till Rio de Janeiro i kvalspelet i Malmö Arena var även med i OS 2012 när det blev ett otippat svenskt silver. En av dem är Kim Andersson, som blev utsedd till Londonturneringens bästa högernia.

"Helt fantastiskt"

– Det är helt fantastiskt. OS är det roligaste man kan få vara med om och uppleva. Det största man kan göra som idrottsman. Att vi klarade detta... Detta landslag har varit uträknat både i EM, och kanske lite här. Vi har glidit in på ett bananskal, men är nu i OS, säger Andersson efter dramat.

Andersson tackade nej till EM i Polen i januari, men omvärderade sitt beslut när han fick frågan från förbundskaptensduon Ola Lindgren och Staffan Olsson om att vara med i OS-kvalet.

– Jag tycker det är jätteroligt att spela med de här killarna och få dra på sig landslagströjan med den här kulissen med publiken. Det finns ju inget bättre.

Direkt efter dramat mot Spanien, där OS-platsen säkrades med en straffreducering fram till 23–25-förlust fem sekunder före full tid, orkade inte 33-åringen tänka på om han följer med även till Rio i augusti.

– Det är 14 killar som får spela OS i Rio och vi är 18 man här, så vi får först och främst se om jag får frågan, säger han.

TT: Vad säger du om dramat mot Spanien?

– Det är ett nervpiller utan dess like. Vi lyckas få till en straff med fem sekunder kvar och innan dess var man väl lite uträknad. Då får man nog tycka att det var ett bra slutresultat, säger Andersson som reducerade till 22–25 med två minuter kvar att spela.

TT: Vad tänkte du när Niclas Ekberg skulle lägga straffen?

– Det är inte kul att stå där, men är det någon som ska sätta dit den är det han. Han är en av våra straffskyttar och han gör det med bravur. Det är inte lätt – den psykiska pressen, säger Andersson.

Mattias Anderssons tredje OS

Målvakten Mattias Andersson får uppleva sitt tredje OS. Även om han inte fick någon speltid i turneringen när Sverige, precis som 2012, tog silver i Sydney 2000.

– Det är det bästa som finns. Som idrottsman är ett OS det största som finns, säger den 38-årige målvakten.

Andersson utsågs till matchens bäste spelare i rysaren mot Spanien.

– När det slutar så här är det lätt att säga att det är så här handboll ska vara när det är som bäst, men det har varit tuffa matcher. Det är helt fantastiskt

TT: Vad tänkte du när Ekberg skulle lägga straffen?

– Måtte han göra mål, säger Mattias Andersson med ett leende.

Läs också