Sport

"Jag vet hur tungt det är"

Målvakten Caroline Jönsson och Frida Östberg tröstade varandra under medaljceremonin efter förlusten i VM-finalen 2003.
Målvakten Caroline Jönsson och Frida Östberg tröstade varandra under medaljceremonin efter förlusten i VM-finalen 2003.

Tungt, men ändå imponerande. Efter OS-silvret hyllas fotbollslandslaget av de gamla landslagsstjärnorna.– Ett OS-silver, det är ju stort, säger Malin Moström.

Den tidigare landslagsmålvakten Caroline Jönsson är både imponerad och besviken efter finalen.

– Jag tycker att de har gjort en fantastisk avslutning på turneringen. De började skakigt i uppspelet men hittade rätt i positioner och taktik, spelade upp sig och har gjort en fantastisk insats.

Men silvret känns tungt just nu.

– Jag är otroligt besviken, jag trodde faktiskt att vi skulle ta Tyskland, säger Caroline Jönsson.

– De tar tillfällena i akt, även om man kan tycka att de har lite flyt ibland så tycker jag ändå att de är duktiga på att utnyttja sina lägen. Vi har några lägen vi inte riktigt utnyttjar, och det straffar sig. Men ändå ett fantastiskt bra jobb i finalen. Jag får verkligen tacka dem för en otrolig härlig turnering.

Den tidigare landslagsspelaren Karolina Westberg känner med Sverige efter förlusten mot Tyskland.

– Jag tycker att första halvlek var riktigt bra, sedan är det klart att Tyskland tar över lite i andra. Det känns ändå som att det var nära, säger Karolina Westberg, som var med och tog EM-silver 2001 och VM-silver 2003 – båda gångerna finalföll Sverige mot just Tyskland.

TT: Är det någonting du vill säga till spelarna?

– Jag vet ju hur tungt det är. Även om de kommer att inse att det är en bra prestation trots allt att ta ett OS-silver. Men i dag är det nog väldigt tungt.

– Jag har inte hämtat mig från VM-silvret ännu. När man är nära så är det lite surt, men jag tror ändå att de kommer att vara ganska stolta med tanke på hur de började OS, deras resa.

Malin Moström, med 113 landskamper och vinnare av Diamantbollen 2001, såg matchen i Örnsköldsvik tillsammans med några kompisar.

– Det är väl ändå väldigt snöpligt måste man väl säga. Man blir lite uppgiven ändå, det var en bra och jämn match där Sverige lika väl kunde ha dragit det längsta strået. Tyskland, de har någonting, det där lilla extra som gör att de är väldigt svåra att slå.

– Jag lider med tjejerna. De försökte ju in i det sista att skapa bra lägen och tryck. Det är tråkigt, säger hon.

Det blev ändå OS-silver:

– Ett OS-silver är ju jättebra, det ska de ju egentligen vara jättenöjda med. Ett OS-silver, det är ju stort. Men just nu så snart efteråt är det guld man vill ha, det vill de på plan och alla som sitter och tittar på så klart. Men jag tror att de kommer att vara nöjda till slut. Det svider nog lite extra att det är mot Tyskland också i en sådan här stor match. Man tror hela tiden att någon gång måste statistiken vända, men...

Moström lyfter fram målvaktshjälten Hedvig Lindahl.

– Jag tycker att Hedvig Lindahl har varit en klippa som de verkligen har kunnat luta sig mot. Sedan försvarsmässigt de senaste matcherna har det varit klockrent.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset