Nyheter Toppnyheter Världen

Jakt efter blodigt dåd mot kristna

Anhöriga till en av de kristna som dödades vid attacken i Lahore sörjer.
Anhöriga till en av de kristna som dödades vid attacken i Lahore sörjer.

Jakten är igång på terroristerna bakom det blodiga självmordsdådet mot påskfirare i Lahore då över 70 människor dödades – bland dem många barn.Våldet mot kristna har trappats upp i landet, och fler attacker är att vänta.

– Alla minoriteter i Pakistan kan förvänta sig fler attacker, tyvärr, säger Sten Widmalm, Pakistanexpert och professor i statsvetenskap vid Uppsala universitet.

Sammanlagt 29 barn finns bland de över 70 döda efter söndagens attack, som riktades mot påskfirare vid en lekplats i Lahore, uppger räddningstjänsten för nyhetsbyrån AFP. Och 50 barn ska finnas bland de över 230 skadade. Myndigheterna befarar att dödstalet kommer att stiga avsevärt, och sjukhusen har efterlyst bloddonationer.

Jamaatul-ul-Ahrar, en fraktion av den sunniextrema pakistanska talibanrörelsen Tehreek-e-Taliban Pakistan, har tagit på sig dådet. En talesperson för gruppen hotar med fler attacker mot skolor, regeringskontor och militären. Enligt talespersonen var målet kristna men också ett meddelande till premiärminister Nawaz Sharif att talibanerna tagit sig in i Lahore, en stad som tidigare varit relativt förskonat från terrordåd.

Upptrappat våld

Myndigheterna uppger att flera misstänkta gripits och att vapen och ammunition beslagtagits, skriver Reuters.

Attacken är den dödligaste i Pakistan sedan massakern mot en skola i Peshawar i december 2014, då 150 människor – bland dem 134 barn – sköts ihjäl av talibaner.

Medan världens ledare fördömer söndagens dåd säger Widmalm att våldet mot Pakistans kristna, som utgör två–fyra procent av befolkningen, trappats upp under längre tid.

– Man bränner kyrkor, attackerar kristna familjer och kristna lynchas efter olika anklagelser.

Det är ännu oklart hur många av offren som verkligen var kristna, eftersom även många muslimer besöker platsen.

"Ett tvåfrontsangrepp"

Våldet mellan många olika religiösa grupper i Pakistan är mycket omfattande.

Sten Widmalm säger det är svårt att kvantifiera övergreppen mot just kristna. De kan bestå i att barn kidnappas för att sedan tvångskonverteras och bli bortgifta.

– Det är sådana saker som aldrig hamnar i nyheterna.

Tidigare under söndagen hade tusentals muslimska aktivister demonstrerat i huvudstaden Islamabad mot avrättningen av Mumtaz Qadri, som 2011 mördade Punjabs liberale guvernör Salman Taseer.

Widmalm är övertygad om att protesterna i Islamabad var samordnade med attacken i Lahore.

– Jag tror inte att det är en slump att så omfattande protester genomförs under förtecken av extremistiska organisationer och sedan kommer en sådan här attack. Det är ett tvåfrontsangrepp mot regeringen.

Anjum Naveed/AP/TT
Muslimska aktivister drabbade samman med kravallpolis som sköt tårgas i Pakistans huvudstad Islambad.