Nyheter Världen

Jaktflyg räddade dödssjuk patient

Ett F-16-plan blev räddningen. Arkivbild.
Ett F-16-plan blev räddningen. Arkivbild.

Sjukhuset i norska Tromsö saknade den utrustning som krävdes för att vårda en dödssjuk patient.Då kom räddningen – i form av ett F-16-plan.– Vi hade ett jaktflyg som stod klart på startbanan, säger en företrädare för norska försvaret.

En ovanlig militärinsats blev räddningen för en svårt sjuk patient i Norge.

Personen var inlagd på sjukhuset i Tromsö och svävade mellan liv och död. Sjukhuset hade inte den hjärt-lung-maskin som krävdes för att ge patienten adekvat vård. En sådan maskin fanns däremot på sjukhuset i Trondheim. Därför bestämde sig läkarna för att vidta en ovanlig åtgärd – de ringde försvaret.

– De ställde upp utan att ställa några andra frågor än hur stor maskinen var. 40 minuter efter att vi tog kontakt var ett F-16-plan i luften på väg norrut, säger överläkaren Anders Wetting Carlsen till den norska tidningen Adresseavisen.

– Vi hade ett jaktflyg som stod klart på startbanan eftersom det skulle på övning på Rygge. Vi hade möjligheten att omprioritera, och tyckte att detta var så pass viktigt att vi ville bidra, säger skvadronchefen Björge Kleppe som blev uppringd av sjukhuset.

I vanliga fall tar resan omkring 35 minuter, men piloten gasade på och var på plats 25 minuter senare.

– Det är väldigt trevligt att kunna bidra med något i det civila samhället, säger Kleppe.