Nöje Musik Nyheter Metro Music

Jamala talar ut om sin historia

Den ukrainska sångerskan Jamala, som tog hem vinsten i årets Eurovision, berättar historien bakom låten "1944" i en intervju. Arkivbild.
Den ukrainska sångerskan Jamala, som tog hem vinsten i årets Eurovision, berättar historien bakom låten "1944" i en intervju. Arkivbild.

Den ukrainska sångerskan Jamala, som tog hem vinsten i årets Eurovision Song Contest, berättar nu öppenhjärtigt om sin familjs historia

Eurovisionvinnaren Jamala, eller Susana Dzjamaladinova som hon egentligen heter, har tvingats försvara sin titel sedan den storslagna finalen i maj. I synnerhet ryska kritiker har rasat mot det, enligt dem, politiska bidraget.

– Det enda jag gör är att berätta det jag hört från mina släktingar. Man kan diskutera hur länge som helst om huruvida min sång var bäst eller inte. Men ingen kan ifrågasätta att den är äkta, säger Jamala i en intervju med Dagens Nyheter.

För tidningen berättar hon om hur hennes farfarsmor, som hon tillägnade vinnarlåten "1944", transporterades från Krimhalvön under Sovjetunionens regim med sina fem barn. Det yngsta barnet klarade inte den tuffa resan.

– Dottern dog i hennes armar och slängdes ut ur vagnen. Det var hennes kraft som inspirerade mig, berättar sångerskan.

Vill förbli sångerska

Även om sångerskan gärna pratar om sin familjs historia och krimtarernas kamp för historisk rättvisa är hon försiktig med att ta på sig för mycket ansvar. Hon vill förbli sångerska och tackar konsekvent nej till inbjudningar till konferenser och liknande som vill göra henne till talesperson för olika ändamål.

– Så fort man blir en röst för någon annan – då är man körd.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset