Teknik Nyheter Världen

"Japan extremt väl förberett"

En kvinna står utanför ett av de hus som rasat i skalven i Japan.
En kvinna står utanför ett av de hus som rasat i skalven i Japan.

Klockan tickar för att hitta överlevande efter jordskalven i Japan.Men landet kommer inte att behöva internationell hjälp för att hitta överlevande efter den stora jordbävningen i helgen. Det tror katastrofläkaren Johan von Schreeb.

– Finns det något land som klarar det här så är det Japan. De är extremt väl förberedda och har de resurser som krävs, säger Johan von Schreeb, specialistläkare i katastrofmedicin vid Karolinska institutet i Solna.

Chansen att hitta överlevande i rasmassorna efter en större jordbävning går brant nedåt. Innan internationell hjälp skickats iväg, kommit på plats och i ordning har det oftast gått för lång tid.

– Överlevnadskurvan går brant nedåt. Oftast handlar det om timmar, möjligen dagar i sällsynta fall. Dessutom vet japanerna exakt vad de ska göra, till skillnad mot om vi svenskar eller andra som inte alls har samma erfarenhet, skulle åka dit, säger Johan von Schreeb.

Han var på plats både efter jordbävningskatastrofen i Haiti 2010 och efter jordbävnings- och tsunamikatastrofen i Japan 2011.

– Jag skulle säga att det skiljer en faktor tio på skadeverkningarna om det sker en jordbävning i Japan eller i ett land utan samma erfarenhet och resurser. I Japan hänger sjukhusen upphängda i gummimuffar. Det finns en kvarts miljon läkare som alla har övat på vad de ska göra.