Nyheter Toppnyheter

Japan hyllar våren under blommorna

Körsbärsblomningen firas bland annat genom att människor samlas för picknickar i parkerna. Arkivbild.
Körsbärsblomningen firas bland annat genom att människor samlas för picknickar i parkerna. Arkivbild.

Japan brister ut i vitt och rosa när körsbärsträdens blomster hälsar våren kommen. I morgon börjar sakura-säsongen i Tokyo – och kampen om de åtråvärda gräsplättarna i huvudstadens parker.

Körsbärsträden i Japan har såklart sista ordet i frågan om när blommorna till sist vecklas ut. Japanska turistmyndigheten, med historien som stöd, räknar ändå med att de flesta utlöser mekanismen ungefär samtidigt, och att den inleds i morgon i huvudstaden Tokyo.

Vårens ankomst

– Det är en av årets största händelser, säger 49-åriga kontorsarbetaren Masae Uenoyama, som skyndar genom folkhavet i centrala Tokyo på väg till lägenheten i stadsdelen Nakano, när TT når henne över telefon.

Körsbärsblomningen, sakura, innebär vårens ankomst till Japan.

– På dagarna går vi längs med gatorna för att titta på blomstren, på kvällarna samlas vi i parkerna för att dricka ihop med vänner och kollegor, säger hon.

Japan är tätbebott, och många vill breda ut filtar i städernas parker för hanami, själva firandet. Masae Uenoyama berättar att platserna mutas in redan på förmiddagen, och sedan turas arrangörerna om att hålla dem tills gästerna trillar in. På helgerna kan festerna börja vid lunch och rundas av efter mörkrets intrång. Glasen fylls med öl, vin, det traditionella risvinet sake – eller läsk.

Stressig känsla

– Det är inte alltid samma personer som är kvar till midnatt, men festerna fortsätter.

En eller två veckor senare är allting över. Masae Uenoyama berättar att hon har tur som får ströva längs med Nakano Dorigatan, känd för sina många körsbärsträd, på vägen mellan lägenheten och tunnelbanan.

– Det kanske kan kännas stressigt för dem som måste reservera en plats i parkerna för att njuta av blomningen, men det är ju inte meningen att det ska vara en stressig tidpunkt på året.

Shizuo Kambayashi/AP/TT
Många passar varje år på att njuta av körsbärsblomningen i Japan. På bilden från i fjol slappar Tokyobor i båtar i det kejserliga palatsets vallgrav i Tokyo.
Shizuo Kambayashi/AP/TT
Årets körsbärsblomning inleds i morgon i Japans huvudstad Tokyo, enligt prognosen. Arkivbild.
Shizuo Kambayashi/AP/TT
Det går utmärkt att njuta av körsbärsblomningen i någon av Tokyos parker. Arkivbild.
Koji Sasahara/AP/TT
Körsbärsträden blommar mer eller mindre överallt i Japan, på bilden njuter människor av blomningen i en park i Iwatsuki i närheten av huvudstaden Tokyo. Arkivbild.