Teknik Nyheter Världen Sverige

Japan visar upp smygplan

Japans försvarsdepartement har avtäckt sitt stridsflygplan med stealthteknik.
Japans försvarsdepartement har avtäckt sitt stridsflygplan med stealthteknik.

Japan har avtäckt sitt första stridsflygplan med smygteknik, så kallad stealth. Målet är att minska avståndet till exempelvis Kina och Ryssland som redan flyger plan med samma teknik.

Genom att bli ett av länderna som har plan med smygteknik kan Japans chanser att få delta i internationella samarbeten där större och dyrare vapensystem utvecklas, skriver Wall Street Journal.

Japans försvarsdepartement visade upp ett testplan med namnet X-2 i en hangar vid en fabrik som drivs av Mitsubishi Heavy Industries. Det finns förhoppningar om att planet ska kunna testflygas redan i mitten av februari.

– För att kunna delta i ett projekt som en jämlik partner måste Japan erbjuda kunskap, erfarenhet eller teknologi värdig en jämlik partner, säger flyganalytiker Yoshitomo Aoki.

Företrädare för Japans försvarsdepartement säger att de har börjat utbyta information med andra länder och att de år 2019 kommer att bestämma om de vill göra stridsflygplanet på egen hand, utveckla ett med internationella partners eller importera ett.

Mitsubishi Heavy Industries chefsingenjör hoppas att Japan kommer att besluta att bygga planet på egen hand eftersom det skulle lyfta hela flygindustrin.