Nyheter Världen

Jemens fredssamtal krisar

Några pojkar tittat ner i en krater som bildats vid en flygbombning av Sanaa i Jemen i mars i år.
Några pojkar tittat ner i en krater som bildats vid en flygbombning av Sanaa i Jemen i mars i år.

Jemens regering hotar att lämna de FN-ledda fredssamtalen med huthirebellerna.Samtidigt kommer rapporter om att rebellerna inlett massgripanden av motståndare.

– Det har inte skett några framsteg i överläggningarna, dundrar Jemens utrikesminister Abdulmalek al-Mikhlafi efter fyra veckors fruktlösa förhandlingar och lägger skulden på den Iranstödda motparten.

Han kräver att rebellerna skriftligen erkänner både FN:s säkerhetsråds resolution 2216 och den jemenitiska regeringens legitimitet. Hans delegation stannar i Kuwait City fram till helgen för att därefter fatta beslut om fortsättningen.

FN-resolutionen från i april i fjol lägger grunden för ett vapenembargo mot huthierna och kräver att de också ska avstå från territoriella anspråk. Huthierna vill å sin sida dela makten med president Abedrabbo Mansour Hadi och hans regering.

Enligt Amnesty har huthirebellerna börjat tillfångata motståndare och ska ha utsatt flera av dem för tortyr, rapporterar BBC. Organisationen har granskat 60 fall som sägs påvisa en våg av sådana gripanden. Bland de gripna finns bland andra politiker, journalister, akademiker och aktivister, heter det.