Sport

Jepson: "Känns nästintill orättvist"

Kristianstads lagkapten Johan Jepson tycker inte att SM-finalen i handboll ska avgöras i en enda match.
Kristianstads lagkapten Johan Jepson tycker inte att SM-finalen i handboll ska avgöras i en enda match.

För tolfte året i följd koras SM-guldmedaljörerna i handboll över en finalmatch.Diskussioner förs dock om att ändra formatet i framtiden.– Jag tycker att det här känns nästintill orättvist, säger Johan Jepson, lagkapten i Kristianstad.

I september kan det komma ett förslag på en förändring av handbollens finalformat med en match och gemensam speldag för damer och herrar – i så fall från säsongen 2017–2018. En orsak är att maj månad 2018 är fulltecknad med finaler i både Champions League och EHF-cupen.

– Vi behöver titta på det till vårt gemensamma möte för september. Till dess får dam- och herrstyrelsen ta fram ett konkret förslag, säger Peter Gentzel, vd för Svensk elithandboll.

"Manifestation för handbollen"

Bland finallagen som gör upp om årets SM-guld i Malmö Arena på söndagen råder det delade meningar om en förändring av finalformatet.

– Det här är mer en manifestation för handbollen. Arenan fylls oavsett vilka lag som är i finalen och det är en dag som du ska prestera, vilket jag också gillar, säger Alingsåstränaren Mikael Franzén.

Johan Jepson, lagkapten i finalmotståndaren Kristianstad, är av en annan åsikt.

– Jag tycker att det här känns nästintill orättvist. Jag tycker nog att den som vinner serien ska få en Champions League-plats och sedan får det här bli någon form av cup, säger Jepson.

På herrsidan har grundseriens etta eller tvåa vunnit åtta av elva finaler. De övriga tre åren (2012, 2013, 2014) gick ingen ur toppduon till final.

– Handbollen i sig är faktiskt svår att skrälla i. Det går inte att spela sarg ut eller parkera bussen som i fotboll – det är kamp man mot man och det är ofta det bästa laget som vinner. Oavsett om det är en match eller fem matcher, säger Franzén.

Inte lönsamt för damhandbollen

På damsidan har Sävehof dominerat med elva raka finaler och tio SM-guld. Det är bara ettan eller tvåan i grundserien som har vunnit en final sedan formatet infördes 2005.

– Känslan är att det är bra för handbollen, eftersom det blir ett så extremt intresse för en dag där både dam och herr samlas. Jag kan förstå om man framför allt på herrsidan diskuterar en final med fem matcher – ur en ekonomisk aspekt och publikaspekt. Men för oss skulle det inte vara lönsamt ur den aspekten, säger Henrik Signell, tränare för Sävehof och nyutnämnd förbundskapten för damlandslaget.

Skurutränaren Anders Skogäng:

– Rent medialt och publikmässigt är det jättebra för damhandbollen att ha en match. Sedan är man väl som tränare och spelare ett trygghetsoffer och tror att det är bättre att spela en matchserie, säger Skogäng.