Nyheter Världen

Jim förlorade tre vänner i massakern: "Hade hela livet framför sig"

Jim Belgie förlorade tre vänner i massakern.
Jim Belgie förlorade tre vänner i massakern.

Prideveckan i Orlando började precis gå mot sitt slut när Omar Mateen mördade 49 nattklubbsbesökare och skadade ännu fler.Tre av fastighetsskötaren Jim Belgies vänner dog i massakern.– Det är fruktansvärt, jag är så ledsen, säger han till TT.

Parliament House är ett lagom bedagat 1970-talsmotell med tillhörande bar, strax utanför centrala Orlando. Det är också stadens hbtq-hjärta. Glittrande bokstäver hänger fortfarande kvar emellan två palmer: "Gay days".

När informationen om vad som hade skett på nattklubben Pulse fick spridning började telefonen gå varm på motellet.

– Folk ringde från hela världen för att höra att alla var okej, säger fastighetsskötaren Jim Belgie till TT.

Tre av hans vänner dog i massakern.

– De var bara ungdomar med hela livet framför sig. Jag har en dotter i samma ålder, säger han med en djup suck.

Vana bli förföljda

Som mångårig anställd på Parliament House har Jim Belgie sett en hel del hat mot homosexuella. Själv har han till exempel fått en Coca-Colaflaska i huvudet, kastad från en förbipasserande bil.

Men även om gay-samhället i Orlando är i chock i dag så kommer de inte att låta sig skrämmas, säger han.

– Vi är vana att bli förföljda sedan tusentals år tillbaka. Men det här attentatet handlar också om att många människor runt om i världen hatar USA. Det kan vi inte blunda för.

I Eola Park några kilometer österut har människor lämnat blombuketter, ljus och regnbågsflaggor för att hedra offren för massmordet.

– Jag dömer ingen, men jag tror att många är dömande mot homosexuella. Men gud vill att vi alla ska älska varandra, säger Orlando-pastorn Naritta Johnson, som passerar minnesplatsen under sin joggingtur, till TT.

"Ingen kärlek kvar"

Pastorn tror på hårdare vapenlagar, framförallt bakgrundskontroller och en vänteperiod från köp till att den nya vapenägaren kan hämta ut sitt vapen.

– Samtidigt måste vi människor samlas. Det finns ingen kärlek kvar längre för människor, vi bryr oss mer om djur, säger hon.

Jim Belgie äger ett gevär för jakt och en pistol för självförsvar. Båda är ordentligt inlåsta, försäkrar han.

– Men den här typen av automatvapen som mördaren på Pulse hade, sådana måste vi kunna hålla borta från människor. Vem behöver dem? Vad finns det för anledning att äga dem?

Vid en presskonferens i Orlando redogjorde stadens polischef John Mina för polisens insats. Polisens förhandlare fick kontakt med Omar Mateen via hans mobiltelefon.

– Han var kylig och lugn när han ringde till oss, säger John Mina.

Sprängde upp hål

Polisen väntade i tre timmar med att storma Pulse, enligt Mina eftersom det rådde en gisslansituation och att Omar Mateen hade hotat med sprängladdningar. När polisen stormade nattklubben sprängde man upp ett hål i väggen till toalettområdet.

– Den misstänkta kom själv ut ur hålet beväpnad med ett gevär och en pistol, och inledde en eldstrid där han till slut dödades, säger Mina.

Enligt polisen befann sig 300–350 personer på Pulse. Sammanlagt krävdes 50 människors liv, inklusive Omar Mateens. Bara ett dödsoffer har ännu inte identifierats.

Helena Gustavsson/TT
Människor lämnar blommor, ljus och regnbågsflaggor i Eola Park i Orlando.
Chris O'Meara
Nattklubben Pulse.
Helena Gustavsson/TT
Helena Gustavsson, TT:s utsända i Orlando.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset