Nöje TV

Jimmy snubblade sig till vinsten

Dessertmästare Jimmy Brorsson. Pressbild.
Dessertmästare Jimmy Brorsson. Pressbild.

Han gav sig in i tävlingen med målet om att få "något varmt ord från juryn". Nu står Jimmy Brorsson som segrare av årets "Dessertmästarna" i Kanal 5. – Det känns helt galet, säger han till TT.

Till vardags arbetar Jimmy Brorsson på Falsterbo golfklubb, där man inte har några desserter alls på den ordinarie menyn. För honom var programmet ett sätt att testa sina egna kunskaper och gränser. I finalduellen mot Sara Nilsson valde han att för första gången göra en egenkomponerad äppeldessert – med pasta.

– Det blev väldigt mycket nytt genom tävlingens gång. Jag utmanade mig själv hela tiden, säger han innan han med ett skratt tillägger:

– Det var kanske inte rätt ställe att prova på, men ...

"Visste knappt själv"

Målet med hans finaltallrik var att överraska med tekniker som sällan används i dessertsammanhang. Och i efterhand säger han att det roligaste med "Dessertmästarna" var att få utmana sig själv. Han tror att han hade en fördel mot de andra deltagarna när det gäller att hantera tidspressen och upplevde att han ofta hann testa flera olika grejer och kunde sortera bort det han inte ville använda i slutändan.

– Det var jäkligt häftigt att få visa vad jag kan i dessertväg, för det visste jag knappt själv innan.

Inspirerad av kryddbuske

Han minns inte exakt hur han uppfann sin vinnardessert, men vet att det började med att han snubblade över en kruka rosmarin.

– Jag hade snubblat på en buske rosmarin som stod i studion så många gånger att jag till slut tänkte "jag ska göra något med den jävla krukan som står där", berättar han.

Därefter kom han att tänka på kocken Thomas Dreijings äppel- och koladessert som han spann vidare på och lade bland annat till pasta och rökt äppelkaramell.

"Våga vara galen!"

Till den som saknar inspiration i köket tipsar Brorsson om att våga testa.

– Prova galna idéer. Det är så jag jobbar! Funkar det så funkar det och annars gör det inte det, våga prova och blanda tekniker och smaker som man kanske egentligen inte tycker hör ihop.

– Har man bara rätt balans mellan syra, sötma och sälta så kan man få de flesta smakkombinationerna att funka.