Nyheter Världen Sverige Sverige-topp

Jobbsökande målgrupp för IS-värvare

Enligt Säpos uppfattning pågår rekryteringsförsök till IS både i sociala medier och i organiserad form på andra platser, som kaféer och andra samlingslokaler. Arkivbild.
Enligt Säpos uppfattning pågår rekryteringsförsök till IS både i sociala medier och i organiserad form på andra platser, som kaféer och andra samlingslokaler. Arkivbild.

Jobbsökande ungdomar kan vara en lockande målgrupp för IS-värvare. Det säger personal på Arbetsförmedlingen efter ett avslöjat rekryteringsförsök i Malmö.

– Det är hjärntvätt som pågår, säger Muhammed Khorshid, som jobbar mot våldsbejakande extremism i ett Malmöprojekt.

Han har hört talas om flera värvningsförsök runtom i Malmö.

– Det sker på olika mötesplatser, till exempel i föreningslokaler, i biljardhallar, på kaféer och ute på gatorna, säger han till TT.

Slog larm

I augusti förra året slog arbetssökande som förstår arabiska larm hos personalen på Arbetsförmedlingen i Malmö. En man pratade med arbetssökande och bearbetade dem med IS-propaganda, rapporterar sydsvenskan.se. Det blev en väckarklocka för personalen.

– En ökad medvetenhet och vaksamhet är på sin plats. Jag tror att både chefer och medarbetare är mer vaksamma, säger Per-Ola Persson, chef på Arbetsförmedlingens säkerhetsenhet, till TT.

Personalen kontaktade säkerhetsavdelningen, som i sin tur informerade Säpo. Enligt Per-Ola Persson är detta det enda hittills kända rekryteringsförsöket på en arbetsförmedling. Men Arbetsförmedlingens kunder kan vara en intressant målgrupp för IS-rekryterare, tror han.

– Det är en målgrupp av många unga människor. Där är många som funderar på utbildning och arbete, det är möjligt att man tänker att det är en målgrupp man vill rikta in sig på.

Organiserad form

Säpo vill inte gå närmare in på om IS-värvaren i det här fallet har identifierats. Enligt Säpos uppfattning pågår rekryteringsförsök till IS både i sociala medier och i organiserad form på andra platser, som kaféer och andra samlingslokaler, uppger presskommunikatör Simon Bynert.

Muhammed Khorshid, projektledare i Ungdoms vänskapsförening i Malmö, efterlyser moteld från andra krafter i samhället. Ett av problemen är att de ungdomar som är värvarnas målgrupp ofta inte förstår svenska så bra och är dåligt insatta i svensk lag, menar han. Då räcker det inte att i avskräckande syfte införa förbud mot terrorresor.

– De flesta ungdomar vet ingenting alls om detta, säger Muhammed Khorshid.

Marcus Ericsson/TT
Terrorgruppen IS gjorde rekryteringsförsök på Arbetsförmedlingen i Malmö. Arkivbild.