Nyheter Världen Sverige

Johans pappa: Lättnad att se videon

En ny video har publicerats där svensken Johan Gustafsson som sitter gisslan i Mali sedan fyra år framträder.
En ny video har publicerats där svensken Johan Gustafsson som sitter gisslan i Mali sedan fyra år framträder.

Det är en kort videosekvens, bara 49 sekunder, men som ändå inger hopp.För kidnappade Johan Gustafssons familj betyder det mycket att se sonen igen.– Det är en lättnad att få se videon, säger hans pappa, Göran, till TT.

Videon släpptes på tisdagskvällen. Framför en grå filt sitter Johan Gustafsson som för drygt fyra år sedan kidnappades i Mali i samband med en motorcykelresa. Iklädd en beige dräkt och nu med långt skägg pratar han i kameran om bland annat saknaden av sin familj.

De har nu också tagit del av den video som den sydafrikanska hjälporganisationen Gift of the Givers lyckats få fram från kidnapparna. Hans pappa Göran, säger till TT:

– Johan ser fysiskt relativt välbehållen ut. Det är en lättnad att få se videon, i övrigt har jag inget att tillägga.

Är glada

Johan Gustafssons storasyster Victoria har också lämnat ett gemensamt uttalande från familjen:

"Vi är glada för den nya filmen. Den gör oss försiktigt hoppfulla på att detta äntligen ska få en lösning. Det är skönt att se att Johan ser ut att må bra och hans blick är densamma som innan."

Omöjlig att datera

Videon ska vara inspelad den 20 oktober 2015. Terrorforskaren Magnus Norell som följt fallet påpekar dock att det är i princip omöjligt att bekräfta när videon är gjord.

– Det klassiska är att man brukar hålla upp en tidning med datum men här är det helt oklart. Vi har ingen aning när den är gjord, säger Norell.

Den sydafrikanska organisationen uppger att man sedan en tid upprättat kontakt med gisslantagarna – al-Qaida i islamiska Maghreb (Aqim). Organisationens ordförande har också sagt till TT att man ser videofilmerna som en bekräftelse på att Aqim är redo att förhandla via dem. Magnus Norell är dock förvånad över att videon gjorts offentlig.

– Vi vet inte om kidnapparna vill att organisationen ska föra det här vidare men man kan tänka sig annars att organisationen skulle vara extremt försiktig och inte röra upp känslor.