Nyheter Världen Sverige

Johansson: "Bredda kvotsystemet"

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S). Arkivbild.
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S). Arkivbild.

FN vädjar till världens länder att bereda plats för en halv miljon syriska kvotflyktingar de närmaste åren. Sverige åtar sig att ta emot 600 i år.Enligt migrationsminister Morgan Johansson ligger lösningen i att fler länder ansluter sig till kvotsystemet.

– Det viktiga är att vi breddar ansvaret, att fler länder tar ansvar helt enkelt. Då handlar det inte bara om Europa utan att också andra länder kliver in, som USA, Kanada, Sydamerika, Australien, säger Morgan Johansson (S) till TT.

När FN:s flyktingorgan UNHCR bjuder in till endagskonferens i Genève om syriska flyktingar handlar det om hur världssamfundet ska kunna lätta på trycket för Syriens grannländer. I Jordanien, Turkiet, Libanon, Irak och Egypten finns uppskattningsvis 4,8 miljoner människor på flykt från Syrien. UNCHR bedömer att minst en tiondel av dem behöver få hjälp att bosätta sig någon annanstans i världen de närmsta åren.

"Politiskt laddat"

Men motviljan på många håll är stor.

– Vi vet mycket väl att det är ett svårt läge, där rädslan ökar i många länder och flykting- och asylfrågor blir alltmer politiskt laddade, säger UNHCR:s talesperson Adrian Edwards inför onsdagens konferens, enligt Reuters.

Enligt den brittiska hjälporganisationen Oxfams rapport är det bara tre länder – Kanada, Tyskland och Norge – som tar mer än sin proportionerliga del av ansvaret för att ta emot syriska kvotflyktingar. Sedan 2013 har flera länder lovat ta emot sammanlagt cirka 130 000 kvotflyktingar från syrier, men hittills har bara en tredjedel av dem tagits emot, rapporterar Reuters.

Förenkling

USA borde åta sig 171 000, men har lovat cirka 12 000 plats, enligt Oxfams måttstock. Sverige nämns som ett land som tar halva sitt ansvar.

Men det är en förenkling enligt den svenska regeringen.

– Man måste förstås räkna in hela det ansvar vi tar. Man kan inte bara titta på kvotflyktingar, det är en mindre del. Fram till förra veckan är det 108 000 syrier som sökt asyl i Sverige sedan kriget bröt ut, säger Morgan Johansson till TT.

Morgan Johansson, som deltar i konferensen, säger att omkring 600 av de 1 900 kvotflyktingar som Sverige har lovat UNHCR att ta emot i år ska vara syriska flyktingar. Fram till 2018 har Sverige lovat att öka det totala antalet kvotflyktingar som tas emot per år till 5 000.

Gregorio Borgia/AP/TT
Ett tältläger för syriska flyktingar i Yayladagi i Turkiet. Arkivbild.